Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania: 20 de ani de la cea mai neagră zi din istoria modernă a țării. Sute de morți, inclusiv români, în cel mai grav atentat terorist din Europa

11 martie 2004 a fost cea mai neagră zi din istoria modernă a Spaniei. Zece bombe au fost detonate în patru trenuri de navetiști care ajungeau sau plecau din Madrid. Au murit atunci aproape două sute de oameni, dintre care 16 erau români. A fost cel mai grav atentat terorist din Europa pe timp de pace, după cel din 1988, de la Lockerbie, în Scoția.

20 de ani de la atentatele din Spania

Aproape 200 de morți, inclusiv români, după ce zece bombe au fost detonate în câteva trenuri de navetiști

Ziua de 11 martie a fost aleasă, la nivelul Europei, ca zi de comemorare a victimelor terorismului după atentatul din capitala Spaniei din 11 martie 2004, care a ucis aproape 200 de oameni.

La 11 martie 2004, o serie de explozii au zguduit trenurile de navetiști când intrau într-o gară din Madrid. În urmă au rămas 191 de morți și 1.800 de răniți, în ceea ce este încă cel mai mare atac jihadist comis pe teritoriul european. Douăzeci de ani mai târziu, urmele acelei zile sunt încă vii în rândul populației.

Alejandro Benito, fratele lui Rodolfo, ucis în atentat: „Este o zi care nu va se va șterge niciodată din memoria mea. Puteam spune minut cu minut ce s-a întâmplat atunci. Iar rezumatul final este că fratele meu a fost ucis în trenul Santa Eugenia”.

Jaime Velazquez, jurnalist Euronews: „Atacurile din 11 martie 2004 din Madrid au fost prima lovitură majoră a terorismului islamic pe teritoriul european. A fost trezirea Europei la amenințarea jihadistă, provocând o schimbare semnificativă în răspunsul antiterorist european”.

Luis de la Corte Ibáñez, Universitatea Autonomă din Madrid: „Uniunea Europeană nu a adoptat o strategie comună de combatere a terorismului până în 2005, atunci răspunzând direct atacurilor de la Madrid și atacurilor ulterioare de la Londra din 2005”.

Potrivit profesorului expert în securitate națională și internațională, răspunsul european comun a fost crucial în abordarea amenințărilor jihadiste în ultimele două decenii.

Luis de la Corte Ibáñez, Universitatea Autonomă din Madrid: „Prima schimbare evidentă este că, în afară de conștientizarea problemei și ca o consecință a acestei conștientizări, au fost alocate mult mai multe resurse pentru forțele și corpurile de securitate și pentru serviciile de informații, resurse care au servit la confruntarea amenințării”.

La 20 de ani de la atentatele teroriste din Madrid, omagiul adus victimelor servește ca o reamintire a consecințelor sfâșietoare ale fanatismului și a nevoii de a rămâne vigilenți în lupta contra terorismului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE