Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană. Klaus Iohannis: ”Am reușit să protejăm patrimoniul național”

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană. Instanța de arbitraj internațional a emis hotărârea în cazul inițiat de compania canadiană Gabriel Resources împotriva României. Disputa a avut la bază refuzul din partea autorităților române de a permite exploatarea resurselor aurifere de la Roșia Montană.

Conform deciziei emise de ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, țara noastră nu este obligată să plătească despăgubiri. României îi vor fi rambursate cheltuielile de judecată aferente acestui proces, precum și costurile procedurilor de arbitraj.

09/03/2024 , 12:07

Reacția Președintelui Iohannis

 Klaus Iohannis salută reuşita României în procesul privind Roşia Montană şi felicită echipele de specialişti implicate în susţinerea cauzei ţării noastre.

"Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană şi felicit echipele de specialişti implicate cu profesionalism în susţinerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internaţional de la ICSID. După mulţi ani de contestări şi dezbateri, atât politice, cât şi juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional", a scris preşedintele Iohannis, pe Facebook.

Guvernul a informat vineri seară că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources. 

09/03/2024 , 10:54

Reacția companiei Gabriel Resources

Compania Gabriel Resources, care a pierdut procesul și trebuie să suporte cheltuielile de judecată ale României, contestă decizia luată de Tribunalul Internațional de la Washington.

"Compania nu este deloc de acord cu decizia majorității, care este în totalitate incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a dovezilor prezentate în acest caz, așa cum o demonstrează opinia convingătoare a unuia dintre arbitri.

Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin procesul de anulare prevăzut de Convenția ICSID", se arată în comunicatul de presă dat e companie.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

"Pentru motivele prezentate mai sus, tribunalul arbitral decide următoarele:

1.Respinge în unanimitate obiecțiile pârâtului cu privire la competența Tribunalului și la admisibilitatea pretențiilor.

2.Cu majoritate:

a. Respinge pretențiile reclamanților pe fond în temeiul TBI Canada-România și în temeiul TBI Regatul Unit - România.

b. Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului costurile procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 dolari, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, reprezentată de rata dobânzii la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

c. Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile sale de judecată în valoare de 1,154,774,34 euro, 30,284,053.32 lei și 928,641.70 dolari, împreună cu dobânda simplă la o rată fără risc, reprezentată de rata dobânzii la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni, începând cu data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

d. Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți."

09/03/2024 , 08:28

Dacian Cioloș: "Roșia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO"

Fostul premier Dacian Cioloş a scris pe Facebook că Roșia Montană rămâne în UNESCO și că patrimonial național cu valoare mondială nu se vinde, ci trebuie protejat.

De asemenea, el consideră că actualul premier, Marcel Ciolacu, trebuie să vină cu o explicație după declarațiile sale "alarmante".

"Roșia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire.

Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt.

Premierul Ciolacu va trebui să explice in zilele următoare, de ce a ieșit cu declarații alarmante, anunțând pierderea iminentă a procesului de către Romania, lucru care a dus la creșterea acțiunilor companiei Gabriel Resources la Bursă?

În interesul cui au fost aceste declarații iresponsabile? Pentru că în interesul României și a demnității noastre nu au fost în niciun caz ", a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Marcel Ciolacu: "Am câştigat procesul Roşia Montană!!! "

Premierul Marcel Ciolacu a mulţumit într-o postare pe pagina sa de Facebook, echipei de avocaţi care a reprezentat România cu "profesionalism, cinste şi onoare".

"Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni! Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-COVID, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!", a declarat Marcel Ciolacu.

Guvernul României fusese informat că decizia privind achitarea unor eventuale despăgubiri în cazul Roșia Montană va fi comunicată vineri.

Tot vineri, ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spunea, la Euronews, că o soluție pentru  recupera banilor, în eventualitatea unei decizii care să oblige statul român să plătească despăgubiri către compania Gabriel Resources, ar fi chiar începerea exploatării miniere la Roșia Montană.

A fost al doilea oficial guvernamental, după ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a avansat acest scenariu în săptămânile dinaintea verdictului.

Ce investiții s-ar putea face în zonă?

Adrian Câciu: I"nclusiv în zona de prelucrare a metalelor prețioase și de exploatare, de ce nu?"

Inclusiv dacă este în UNESCO?

Adrian Câciu: "Dar de ce-ți trebuia să fie în UNESCO? Ce rezultat a fost în UNESCO pentru România? Poate ar fi bine ca cetățenii s,ă se exprime. Domnule, am avut un beneficiu că suntem în UNESCO?"

Marcel Ciolacu: Aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roşia Montană

Și premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că ar organiza un referendum pentru a vedea dacă românii sunt de acord să înceapă exploatarea aurului de la Roşia Montană. Prim-ministrul României a făcut precizarea înainte de şedinţa de Guvern.

"Eu aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de Roşia Montană", a spus Ciolacu.

Acțiunile Gabriel Resources, oprite acum de la tranzacționare la bursa din Toronto, au crescut de la 0.46$, la finalul lunii ianuarie până la 0.87$.

Tot la finalul lunii ianuarie, mai multe articole de presă anunțau, citând surse guvernamentale, că subiectul Roșia Montana fusese discutat în ședința de guvern, iar prim-ministrul și ministrul de finanțe ar fi vorbit despre eventualitatea pierderii procesului cu Gabriel Resources și plata unor despăgubiri. O zi mai târziu, prim-ministrul anunța public că o decizie în cazul Roșia Montana va veni pe 10 februarie:

"Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul", a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Cronologia Roșia Montană

În 1997, firma canadiană Gabriel Resources s-a asociat cu statul român și a obținut pentru o perioadă de 20 de ani dreptul de a exploata zona minieră de la Roșia Montană. Astfel, a luat naștere compania Roșia Montană Gold Corporation, în care canadienii aveau 80% din acțiuni, iar statul român 20%.

După anul 2002, Roșia Montană Gold Corporation a început în urma unor studii să încerce obțină avizele de mediu necesare pentru a extrage zăcămintele, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece au fost probleme în obținerea avizelor.

În 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat un proiect de lege care ar fi permis exploatarea în zonă, dar decizia a dat naștere unor proteste masive în toată țara.

”Spun încă o dată referitor la proiectul Roșia Montană care din 1999, iată de 15 ani, stătea prin Guvernul României, prin diverse sertare, și ba se scotea, ba se băga, cred în continuare că decizia corectă era să lăsăm Parlamentul și opinia publică să aibă o dezbatere și să ia o decizie pe acest proiect”, a declarat Victor Ponta, pe 12 septembrie 2023.

”Grupul PSD a votat împotriva acestui proiect de lege, dar trebuie spus un lucru: avem nevoie de o lege a minelor”, a declarat Florin Iordache, fost deputat PSD, 23 aprilie 2014.

În contextul protestelor de stradă, alianța PSD-PNL de la acel moment a respins proiectul în Parlament, iar astfel nu s-a mai început deloc exploatarea minieră la Roșia Montană.

În anul 2015, firma canadiană Gabriel Resources a solicitat în mod oficial atât Guvernului, cât și președintelui să deblocheze situația, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În acel moment, Gabriel Resources a decis să acționeze în instanță statul român.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE