Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția companiei Gabriel Resources după ce a pierdut procesul Roșia Montană

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană și nu va plăti nicio despăgubire. Anunțul a fost făcut vineri de premierul Marcel Ciolacu.

Compania Gabriel Resources, care a pierdut procesul și trebuie să suporte cheltuielile de judecată ale României, contestă decizia luată de Tribunalul Internațional de la Washington.

"Compania nu este deloc de acord cu decizia majorității, care este în totalitate incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a dovezilor prezentate în acest caz, așa cum o demonstrează opinia convingătoare a unuia dintre arbitri.

Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin procesul de anulare prevăzut de Convenția ICSID", se arată în comunicatul de presă dat e companie.

Decizia Tribunalului de la Washington este una executorie și definitivă, după un proces care a durat nouă ani de zile.

Statul român poate să își recupereze:

  • cheltuielile de judecată, în valoare de 1,154,774,34 euro, 30,284,053.32 lei și 928,641.70 dolari, plus dobândă;
  • cheltuielile de arbitraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, plus dobândă.

Guvernul anunțase că suma pe care risca să o plătească statul român, în cazul în care pierdea procesul, se ridica la 6,7 miliarde de dolari. La acea vreme, acțiunile Gabriel Resources cotate pe bursa din Toronto au urcat masiv: o creștere de 30%, doar în februarie 2024.

Euronews a luat legătura cu CEO-ul companiei Gabriel Resources, Dragoș Tănase. El nu a dorit să comenteze decizia.

Conform comunicatului transmis sâmbătă dimineața, compania va aștepta motivarea deciziei, va analiza variante și va decide dacă va contesta sau nu decizia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE