Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV Ministrul Câciu: O soluție pentru a recupera banii în cazul Roșia Montană ar putea fi exploatarea zonei

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune că o soluție de a recupera banii, în cazul unei datorii față de compania Gabriel Resources, ar fi chiar exploatarea zonei. Este al doilea oficial după ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care vorbește despre acest scenariu.

Mai mult, cei care au participat la această pagubă trebuie să plătească civil, poate chiar penal, spune la Euronews România ministrul Adrian Câciu despre verdictul pe care îl așteptăm astăzi în dosarul Roșia Montană.

Guvernul ar putea fi obligat să achite despăgubiri de miliarde de euro

Guvernul ar putea fi obligat de Curtea de Arbitraj de la Washington să achite despăgubiri de miliarde de euro companiei canadiene Gabriel Resources. Firma, care trebuia să scoată tone de aur din Munții Apuseni, a dat statul român în judecată în urmă cu 9 ani, după ce proiectul minier a rămas blocat.

Adrian Câciu: Cei care au participat la această pagubă va trebui totuși să iasă și să explice, dacă nu, să răspundă în toate modurile, inclusiv civil, inclusiv doamne ferește, penal, dacă e cazul. Nu vom lăsa totul să se blocheze. Vom merge mai departe și ne vom îndrepta probabil în în zona aceasta de a recupera. Pe de o parte. Pe de altă parte, de ce nu, poate ne uităm mai atent la zona Roșia Montană. Am condamnat o zonă de 20 de ani. Se discută despre Roșia Montană și despre aurul de acolo. Dar acea zonă este sortită sărăciei, pentru că ba e în exploatare minieră, după aceea a trecut în zona UNESCO. Și cu oamenii aceia ce facem? Este totuși țara noastră.

Ce investiții s-ar putea face în zonă?

Adrian Câciu: Inclusiv în zona de prelucrare a metalelor prețioase și de exploatare, de ce nu?

Inclusiv dacă este în UNESCO?

Adrian Câciu: Dar de ce-ți trebuia să fie în UNESCO? Ce rezultat a fost în UNESCO pentru România? Poate ar fi bine ca cetățenii s,ă se exprime. Domnule, am avut un beneficiu că suntem în UNESCO?

Marcel Ciolacu: Aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roşia Montană

Marcel Ciolacu a declarat, joi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că ar organiza un referendum pentru a vedea dacă românii sunt de acord să înceapă exploatarea aurului de la Roşia Montană.

Premierul României a făcut precizarea înainte de şedinţa de Guvern.

"Eu aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de Roşia Montană", a spus Ciolacu.

Șeufl executivului a afirmat că Guvernul va aştepta, vineri, decizia ICSID în cazul Roşia Montană şi, în funcţie de prevederile acesteia, va decide cu privire la căile de urmat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE