Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța, afectată de o nouă grevă generală. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare

Franța se confruntă cu o nouă grevă generală, a cincea în contextul modificărilor cu privire la creșterea vârstei de pensionare.

Sunt planificate demonstrații pe întreg teritoriul Franței. Sindicaliștii feroviari vor întrerupe serviciile de transport, iar traficul aerian va fi afectat pe majoritatea aeroporturilor importante din Hexagon.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare prin care informează cetățenii români asupra amânărilor și întârzierilor care pot apărea în contextul grevei de azi.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că joi, 16 februarie 2023, este prevăzută o grevă generală, context în care sunt așteptate perturbări ale circulației feroviare naționale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) și internaționale (Thalys, Eurostar).

De asemenea, transportul public ar putea fi perturbat ca urmare a grevei șoferilor, precum și din cauza modificării traseelor unor linii de transport, pe fondul demonstrațiilor planificate în orașe. Autoritățile franceze recomandă cetățenilor să consulte site-urile rețelei locale de transport pentru prognoze ale traficului, precum și site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulația din regiunea pariziană”, potrivit MAE.

Creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 este văzută ca o măsură vitală de către administrația președintelui francez, Emmanuel Macron.

Primele două zile de manifestaţii din Franța, 19 şi 31 ianuarie, au reunit de fiecare dată peste un milion de protestatari, potrivit poliţiei, peste două milioane, potrivit organizatorilor, împotriva acestui proiect impopular, conform sondajelor, şi a cărui măsură-cheie o constituie majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, într-o ţară cu circa 67 de milioane de locuitori.

De data aceasta, au fost așteptați mai puțini oameni, în Franța fiind perioada vacanțelor școlare, potrivit AP.

De la începutul lunii ianuarie, sindicatele au organizat deja 5 runde de proteste și au anunțat noi manifestații pentru 7 și 8 martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE