Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Mii de protestatari au luat cu asalt clădirea Parlamentului irakian din Bagdad

Mii de adepți ai unui influent cleric șiit au pătruns sâmbătă în parlamentul irakian, pentru a doua oară în această săptămână, pentru a protesta împotriva eforturilor de formare a guvernului condus de rivalii săi, o alianță de grupuri susținute de Iran. Alianța a făcut apel la contra-proteste, ridicând spectrul unor conflicte civile.

Poliția a decis să se retragă

Forțele de securitate irakiene au folosit inițial gaze lacrimogene și bombe cu efect de sunet pentru a încerca să respingă manifestanții și au provocat mai mulți răniți, a constatat The Associated Press. Odată ajunși înăuntru, protestatarii au afirmat că nu se vor dispersa până când nu li se va răspunde la cererile lor.

Pe măsură ce numărul celor aflați în interiorul parlamentului a crescut, poliția s-a retras. O ședință parlamentară așteptată nu a avut loc sâmbătă și în sală nu se aflau legislatori.

La sfârșitul după-amiezii, Ministerul Sănătății a declarat că aproximativ 125 de persoane au fost rănite în urma violențelor: 100 de civili și 25 de membri ai forțelor de securitate.

VEZI GALERIA
8 imagini

În cursul zilei și ținând cont de apelurile clericului Muqtada al-Sadr, manifestanții au folosit frânghii pentru a dărâma baricadele de ciment care duc la poarta Zonei Verzi din Irak, care găzduiește clădiri guvernamentale și ambasade.

În condițiile în care niciuna dintre părți nu este dispusă să cedeze, iar al-Sadr intenționează să deraieze eforturile de formare a guvernului condus de rivalii săi, limbul și paralizia politică din Irak au inaugurat o nouă eră de instabilitate în țara asediată.

Al-Sadr și-a folosit urmașii ca pârghie împotriva rivalilor săi și le-a ordonat acestora să ocupe parlamentul în ocazii anterioare. În 2016, adepții săi au făcut același lucru sub administrația premierului Haidar al-Abadi.

ONU și-a exprimat îngrijorarea

Acum, când Irakul se află în a zecea lună de la alegeri, vidul politic este cel mai lung de la invazia condusă de SUA în 2003, care a resetat ordinea politică.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o instabilitate și mai mare și a făcut apel la liderii irakieni să detensioneze situația. „Escaladarea în curs de desfășurare este profund îngrijorătoare. Vocile rațiunii și înțelepciunii sunt esențiale pentru a preveni continuarea violențelor. Toți actorii sunt încurajați să de-escaladeze în interesul tuturor irakienilor”, se arată în declarația ONU.

Miercuri, protestatarii au luat cu asalt clădirea parlamentului într-un mod similar, dar au plecat la scurt timp după aceea, la comanda lui al-Sadr. Aceștia veniseră pentru a-i avertiza pe rivalii lor să nu continue eforturile de formare a guvernului, după ce alianța l-a desemnat pe Mohammed al-Sudani drept candidatul său pentru funcția de premier.

Mulți protestatari au purtat haine negre pentru a marca zilele premergătoare Ashura, care comemorează moartea imamului Hussein, nepotul profetului Mohamed și una dintre cele mai importante figuri ale islamului șiit. Mesajele transmise de Al-Sadr adepților săi au folosit această zi importantă în islamul șiit pentru a aprinde protestele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE