Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul președinte al Pakistanului, Pervez Musharraf, a murit la vârsta de 79 de ani. El avea o boală rară

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a decedat duminică, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Dubai, după o boală rară îndelungată, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Musharraf a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018

Potrivit DPA, Musharraf a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018. El a fost conectat la un ventilator anul trecut. Se afla din 2016 în Emiratele Arabe Unite, unde trăia în exil pentru a evita să fie judecat în mai multe procese în Pakistan.

Amiloidoză este o boală rară cauzată de acumularea în organe a unei proteine numite amiloid, care alterează funcţionarea ţesuturilor şi provoacă disfuncţii.

„Generalul a murit astăzi la Spitalul American din Dubai”, a declarat pentru EFE Muhammed Amjad, fost preşedinte al Ligii Musulmane din Pakistan, partidul lui Musharraf.

Înalţi oficiali militari din Pakistan şi-au exprimat „sincerele condoleanţe cu ocazia decesului generalului Pervez Musharraf”, se arată într-un scurt comunicat emis de biroul de presă al armatei, citat de AFP. Într-un scurt mesaj, şi premierul Shehbaz Sharif a transmis „condoleanţe familiei generalului (în retragere) Pervez Musharraf”.

Musharraf, născut la 11 august 1943 şi licenţiat al Academiei Militare din Pakistan la 19 aprilie 1961, s-a înrolat în armată în 1964. A fost numit şef al armatei de fostul premier Nawaz Sharif în 1998, aminteşte Xinhua. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul civil printr-o lovitură de stat militară fără vărsare de sânge în 1999. A fost ales preşedinte prin referendum în 2002 şi a condus ţara până la demisia sa în 2008, pe fondul ameninţării cu destituirea.

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani. Anii în care s-a aflat la conducere au fost marcaţi de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale într-o ţară musulmană conservatoare.

El s-a alăturat „războiului împotriva terorismului” lansat de Washington după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. Pakistanul a oferit forţelor americane acces terestru şi aerian în Afganistan, care nu are ieşire la mare, pentru a-i căuta pe militanţii al-Qaida identificaţi ca fiind în spatele complotului.

Sprijinul a fost contrar politicii pakistaneze de lungă durată de susţinere a talibanilor, care, atât atunci, cât şi acum, controlează Afganistanul vecin. Acest lucru l-a transformat pe Musharraf într-o ţintă pentru militanţii pakistanezi şi l-a făcut să-şi piardă sprijinul în rândul elementelor conservatoare din Pakistan. Cea mai mare ameninţare a sa au fost Al-Qaida şi alţi islamişti militanţi care au încercat să-l ucidă de cel puţin trei ori.

Folosirea cu mână forte a armatei pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite în lupta acestora împotriva Al Qaida şi a talibanilor afgani au dus în cele din urmă la căderea sa.

„Este numit dictator militar, dar nu a existat niciodată un sistem democratic mai puternic decât cel de sub conducerea sa. El a dat Pakistanului o presă liberă şi a pus accent pe diversitatea de opinii în Pakistan”, a declarat fostul colaborator apropiat al lui Musharraf, Fawad Chaudhry, lider al partidului fostului premier Imran Khan.

Militarul în retragere a fost judecat de un tribunal special pentru infracţiunea de trădare împotriva armatei, fiind acuzat că a impus starea de urgenţă şi a decretat demiterea şi ţinerea în detenţie în propriile case a zeci de judecători.

El a plecat în Emirate în 2016 şi de atunci refuzat să se întoarcă

Autorizat să se trateze în străinătate, cu promisiunea de a se întoarce pentru se prezenta în faţa justiţiei, el a plecat în Emirate în 2016 şi de atunci refuzat să se întoarcă.

În 2019, a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, în contumacie, pentru înaltă trădare, devenind astfel primul dictator condamnat de un tribunal pakistanez. Cu toate acestea, întregul proces a fost declarat neconstituţional, iar sentinţa a fost anulată în anul următor de către Înalta Curte din Lahore.

Pakistanul a fost condus de patru dictatori militari care au organizat trei lovituri de stat în cei 72 de ani de istorie a ţării, prima în 1958 şi ultima în 1999. Chiar şi atunci când nu deţine puterea directă, armata exercită un control important asupra politicii externe şi a securităţii naţionale.

Un zbor special va fi efectuat luni spre Dubai pentru a repatria trupul lui Musharraf pentru înmormântare, a anunţat postul local de televiziune Geo News, preluat de Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE