Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FMI ajută ANAF să controleze marile averi. Fost șef al Fiscului: „În partea vestică a Europei un om cu bani nu se afișează, ba chiar se ascunde”

Experții FMI le oferă inspectorilor ANAF consultanță, recomandări și exemple de bune practici din alte țări în încercarea de a-i depista pe românii care au venituri nedeclarate, pentru care nu plătesc taxe. În urmă cu câteva luni, președintele ANAF anunța că instituția pe care o conduce va începe controale ample pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, precizând că în urma unei analize a rezultat că jumătate de milion de români au acumulat o diferență între veniturile estimate de ANAF și veniturile declarate de 20 de miliarde de euro.

După aproape 8 ani, activitatea inspectorilor s-a bazat mai mult pe proceduri, nu și pe rezultate. Cu doar 400 de controale în septembrie, anunță ANAF, e greu de găsit românii care au diferențe mari între venituri și averi. O spune și fostul șef al ANAF, Dragoș Doroș, în exclusivitate la Euronews România.

De ce are nevoie ANAF de consultanță din partea experților FMI

Dragoș Doroș, fost președinte ANAF: Departamentul din ANAF care se ocupă de această chestiune, Direcția de control a marilor averi, are o vechime de 7-8 ani și, după câte știu, de când am fost la ANAF, nu are niște rezultate notabile. Activitatea care a început în 2015 sau mai devreme s-a axat foarte mult pe proceduri și foarte puțin pe rezultate. Faptul că FMI este acum într-o misiune tehnică este foarte bine.

Cum ajută FMI statul român să recupereze ce ar trebui să fie plătit de românii care nu declară averile mari

Experții FMI explică cele mai bune practici întâlnite în experiența pe care o au în diverse administrații financiare. În partea occidentală a Europei, unde aceste chestiuni se fac de mulți ani, există și rezultate, potrivit fostului președinte ANAF, Dragoș Doroș.

„În partea vestică a Europei un om cu bani nu se afișează, ba chiar se ascunde și nu arată averea pe care o are. În partea estică a Europei există o mândrie exagerată. Sunt mulți concetățeni care arată mai mulți bani decât au. Diferența e pentru că în vest, dacă ai bani, vine Fiscul și te întreabă de unde îi ai. La noi începe să se petreacă acest lucru acum. Fiscul o să se uite la câți bani ai cheltuit, câți ai declarat și s-au impozitat și trebuie să justifici. ANAF trebuie să pună la punct mecanisme prin care să detecteze cât mai repede aceste discrepanțe”, spune fostul președinte ANAF.

Ce înseamnă mari averi nedeclarate?

„Dacă dumneavoastră ați cumpărat o casă de 100 de mii de euro și ați declarat venituri de 30 de mii de euro, atunci apare o întrebare: De unde ați avea diferența de bani? Dacă ați cumpărat vacanțe de 5 mii, 10 mii, de 15 mii de euro, iar veniturile dumneavoastră nu sunt suficiente pentru a vă mai lăsa să trăiți. Acestea sunt cele mai vizibile. Pe vremea când eram la ANAF pe prim plan erau liber-profesioniștii, artiștii care nu declară sau cei care se afișează cu mulți bani și, când Fiscul întreabă dacă au declarat ceva, spun că aceea e munca lor și nu trebuie să mai plătească impozite. Va trebui să plătim impozit pentru fiecare ban pe care îl plătim”, explică Dragoș Doroș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE