Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Firme mai puține din cauza prețurilor mari. Scumpirile și războiul au temperat avântul de anul trecut

Deși anul trecut părea că antreprenorii au prins curaj, iar numărul firmelor nou înființate l-a depășit pe cel din anul pre-pandemic 2019, datele pentru primele cinci luni ale anului 2022 arată o temperare.

Potrivit Registrului Comerțului, s-au înființat cu 6,5% mai puține firme decât în aceeași perioadă a anului trecut. Scumpirile la energie și carburanți, precum și războiul au oprit avântul antreprenorilor, explică analiștii.

2021, anul cu cele mai multe firme noi

Anul trecut a fost cel mai bun din punctul de vedere al firmelor nou înființate. Aproape 150.000 de companii au prins viață, depășind cu 10% și recordul din 2019, când mediul de afaceri nu era atins de efectele coronavirusului.

Cristina Iuliana Roșu este între antreprenorii care a pornit o afacere online anul trecut. Lucrează de oriunde, iar perspectiva cheltuielilor din ce în ce mai mari o vede ca pe o provocare.

Cristina Iuliana Roșu, antreprenor: „Sunt multe lucruri nedrepte și ilogice, dar puterea stă la noi. Mă influențează, pentru că ușor, ușor cresc și costurile, dar depinde foarte mult și de domeniul de activitate.”

Antreprenorii sunt mai cumpătați

Cifrele din primele cinci luni ale anului arată că antreprenorii sunt mai cumpătați. Cele mai multe firme au fost înregistrate din ianuarie și până în mai în București. Dintre judeţe, iese în evidenţă Clujul, Ilfovul și Timișul.

La nivel național, în primele cinci luni ale anului au fost mai puține firme nou-înființate decât anul trecut, cu 6,5%. Este vorba de nouă județe și de București unde numărul de firme înmatriculate de la începutul anului l-a depășit pe cel din primele cinci luni ale anului 2021.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Singurele zone din România unde se înregistrează creșteri sunt zonele cu dinamică economică accentuată în ultimele decenii. În tot restul țării, în 80% din județele României avem scăderi. Ce ne spune asta? Practic înmatriculările de firme reflectă dezvoltarea inegală a României.”

Costuri din ce în ce mai mari

Costurile din ce în ce mai mari dau bătai de cap și antreprenorilor cu experiență. Vlad a pornit afacerea în urmă cu zece ani. Este patronul unei curățătorii ecologice.

Vlad Elias, antreprenor curățătorie ecologică: „Cheltuielile per ansamblu au crescut cu 57% și aici vorbim de toate categoriile, de la energie, combustibili, salarii, taxe, absolut orice. Cine este adaptabil, cine înțelege că trebuie să fii deschis, să fii maleabil, cu siguranță va câștiga. Orice perioadă de criză aduce și oportunități.”

Anul trecut au fost dizolvate, radiate sau suspendate peste 110 mii de companii, cu 26% mai multe faţă de anul 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE