Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua de lucru de șase ore, o alternativă mai bună decât săptâmâna de lucru de patru zile? Ce părere au experții

În ultimii câțiva ani, săptămâna de lucru de patru zile a fost în centrul atenției ca o posibilă modalitate de îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților.

Însă mai există o soluție: ziua de lucru mai scurtă.

Patru zile de lucru, pro și contra

Săptămâna de lucru de patru zile a fost testată pe scară largă în întreaga lume. A fost chiar adoptată permanent de mai multe companii din mai multe țări, după ce testele au arătat că săptămâna de lucru mai scurtă a îmbunătățit bunăstarea și fericirea angajaților. În același timp, s-a menținut nivelul de productivitate.

Dar în multe companii, săptămâna de lucru de patru zile s-a dovedit a fi dificilă și chiar controversată. În unele industrii, este pur și simplu imposibil să îți iei liber vinerea. La locurile de muncă unde angajaților li s-a permis weekendul de trei zile, zilele libere au venit după o săptămână mai obositoare. În săptămâna de patru zile, angajații trebuiau să muncească mai mult decât de obicei pentru a recupera ziua pierdută.

Ziua de lucru de șase ore

Cercetătorul Dr. Mansoor Soomro, lector principal în domeniul sustenabilității și al afacerilor internaționale la Universitatea Teesside din Marea Britanie, a declarat pentru Euronews Next că ziua de lucru mai scurtă ar putea fi o modalitate mai bună de a oferi lucrătorilor mai multă flexibilitate decât săptămâna de patru zile.

„Se merge pe același număr de zile și, în mare parte, pe aceleași ore standard. Deci cred că ar fi un bun început”, a spus Soomro.

Ziua de lucru de opt ore este modul în care lucrurile au fost făcute timp de decenii, dar nu neapărat cel mai inteligent sau sănătos mod de a lucra. Acesta datează din timpul Revoluției Industriale, o perioadă care, oricât de influentă ar fi fost în istoria omenirii, nu a avut în vedere interesele muncitorilor.

Un studiu din 2014 al Universității Stanford din Statele Unite a afirmat că productivitatea lucrătorilor se prăbușește atunci când aceștia lucrează peste 50 de ore pe săptămână.

Ideea de a scurta ziua de lucru în locul săptămânii de lucru a fost sugerată de psihologi care consideră că lucrul de șase ore în loc de opt ore ar fi o opțiune mai fezabilă pentru întreprinderi, având în același timp același impact benefic asupra bunăstării lucrătorilor ca și săptămâna de lucru de patru zile.

Unde sunt cele mai ridicate niveluri de productivitate

În Europa, Olanda este țara în care lucrătorii lucrează cel mai puțin, cu o medie de 30,3 ore pe săptămână, față de media standard de 40 de ore pe săptămână în 2021, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Pe locul al doilea se află Danemarca, cu 33,7 ore pe săptămână în medie pentru lucrătorii cu normă întreagă, urmată de Norvegia, cu 34,1 ore pe săptămână.

Toate cele trei țări se află în topul țărilor din lume cu cele mai ridicate niveluri de productivitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE