Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele Codului Fiscal asupra IMM-urilor. Modificările fiscale ar putea duce la dispariția unor firme

Reprezentanții patronatelor avertizează că unele firme nu vor supraviețui după ce a intrat în vigoare suprataxarea contractelor part-time. 

Riscul falimentului va crește și după impunerea unor sarcini fiscale în plus de la 1 ianuarie anul viitor, când IMM-urile vor plăti impozite mai mari pe profit și pe dividente.

Vlad este patronul unei curățătorii ecologice din București. Povestește că e nevoit să renunțe la investițiile pe care le avea planificate pentru anul acest să-și poată susține afacerea pe linia de plutire.

„Cheltuielile, per ansamblu, au crescut cu 57 % si vorbim aici de creșteri pe toți furnizorii. În momentul de față avem 24 de angajați, din care patru sunt cu contracte parțiale. Și da, după această perioadă, chiar dacă timpul lor de lucru este mai scurt, îi vom păstra în continuare. E o perioada în care nu ne gândim la profit, cel puțin nu în perioada imediat următoare, ci ne gândim la cum să supraviețuim. O să lichidăm investiții din alte business-uri pentru a-l susține pe acesta.”, a declarat Vlad Elias, antreprenor curațătorie ecologică.

Ca urmare a modificării regimului fiscal pentru angajații part-time, Cele mai multe imm-uri care au astfel de angajați spun că vor face concedieri. Aproape jumătate dintre firmele care spun că vor recurge la concedieri sunt nevoite sa renunțe la toți angajații part-time, iar o treime din aceste întreprinderi vor renunța la un singur angajat. 

Reprezentanții IMM urilor estimează  că aproximativ 8000 de firme  care acum plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii vor trece la impozitul pe profit după 1 ianuarie, cand potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal scade plafonul cifrei de afaceri de încadrare a firmelor micro de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. 

Chiar și micii antreprenori cărora nu le-au crescut cheltuielile cu angajații resimt efectele modificărilor Codului fiscal. 

O altă modificare a codului Fiscal care afectează afacerile mici: Impozitul pe dividende crește de la 5 la 8%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE