Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul a aprobat modificarea Codului fiscal. Ce măsuri intră în vigoare de la 1 august

Guvernul a adoptat în ședința de vineri modificarea Codului fiscal, câteva măsuri urmând să intre în vigoare chiar de la începutul lunii viitoare.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a precizat că modificările aduse Codului fiscal încearcă atât „să înceapă” să elimine excepțiile, cât și să asigure predictibilitate și stabilitate mediului de afaceri.

Şeful Executivului a precizat că în vederea elaborării formei finale a proiectului au avut loc discuţii inclusiv cu mediul de afaceri, cu patronatele și cu sindicatele.

„Este o şedinţă în care adoptăm acte normative foarte importante. Primul dintre ele este ordonanţa de modificare a Codului fiscal. (...) Am dorit încă de la început să avem un dialog, atât cu mediul asociativ, cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu sindicatele. Acest dialog s-a derulat imediat după publicarea textului ordonanţei în transparenţă publică. Desigur, am avut dialog cu instituţiile internaţionale de specialitate, cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar, cu toţi cei care au putut să ne sprijine în demersul nostru. Prin măsurile pe care urmează să le stabilim în această ordonanţă (...) am făcut tot ceea ce a depins de noi astfel încât pe de-o parte să începem, aşa cum ni s-a solicitat, să eliminăm excepţiile, iar, pe de altă parte, să facem în aşa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate şi stabilitate pentru a putea să încurajăm continuarea investiţiilor în economia românească”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Impozitul pentru HoReCa, în vigoare de anul viitor

Guvernul se reunește astăzi în ședință pentru a adopta forma finală a ordonanței de modificare a Codului fiscal. Unele măsuri, precum majorarea accizei la alcool și tutun, vor intra în vigoare chiar de la 1 august. Altele, precum cele care vizează sectorul HoReCa, se vor aplica de la începutul anului viitor.

La ora 10:00 este programată să înceapă ședința de Guvern în care trebuie aprobată ordonanța privind modificarea Codului fiscal. Vor fi unele măsuri care vor intra în vigoare chiar de luna viitoare, de la 1 august.

Cele mai importante măsuri care intră în vigoare de la 1 august

  • Majorare acciză tutun și alcool;
  • Supraimpozitarea contractelor part-time (cei care lucrează în regim part-time vor plăti contribuții la nivelul salariului minim);
  • Majorarea impozitului pe jocurile de noroc;
  • Reducere facilități construcții și agricultură (cine câștigă peste 10.000 de lei pe lună va plăti impozit și contribuții).

Cele mai importante măsuri care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie sunt alte măsuri care urmează să intre în vigoare. Cele mai importante sunt:

  • Majorarea impozitului pe dividende, de la 5% la 8%;
  • Eliminarea impozitului specific HoReCa, înlocuit cu 1% din cifra de afaceri sau 16% pe profit;
  • Impozit pe clădiri în funcție de valoare. Pragurile minime sunt 1% pentru rezidenșial și 0,5% pentru nerezidențial;
  • Deduceri pentru cei cu salarii de până în 4.500 de lei brut;
  • Reducere prag IMM, de la 1.000.000 la 500.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE