Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda deschide un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate pentru a înlocui aprovizionarea din Rusia

La fel ca multe țări din Europa, Finlanda se orientează către gazul natural lichefiat (GNL), pentru a înlocui gazul transportat prin conducte, pe care îl primea în principal din Rusia. Primul terminal plutitor de gaz natural lichefiat din țara nordică a fost ancorat miercuri în portul Inkoo din sudul țării, relatează Euronews.com.

Capacitate de 68.000 de tone de GNL

Impozantul vas de sprijin offshore Exemplar, cu o lungime de 291 de metri și o lățime de 43 de metri, care a navigat în Marea Baltică din Gibraltar la începutul lunii decembrie, are o capacitate de 68.000 de tone de GNL. Este programată să intre în funcțiune începând cu anul viitor.

FSRU Exemplar, deținut de compania americană Excelerate Energy Inc. va asigura disponibilitatea viitoare a gazului în Finlanda. Aceasta va înlocui livrările importate anterior din Rusia, a declarat compania de stat Gasgrid Finland, care a calificat această mișcare drept „istorică”.

„Finlanda va elimina definitiv dependența sa de gazul rusesc și va îmbunătăți considerabil securitatea aprovizionării societății. Scopul este distribuirea de gaz pentru a satisface nevoile industriei finlandeze, producția de energie și gospodăriile începând cu jumătatea lunii ianuarie 2023”, a declarat Olli Sipilä, directorul general al Gasgrid Finland.

Nava va reconverti gazul natural lichefiat în gaz, care va fi apoi introdus în rețeaua finlandeză pentru distribuție. Sosirea navei Exemplar va permite, de asemenea, livrări de gaze către statele baltice - Estonia, Letonia, Lituania - și, posibil, și către Polonia, prin intermediul conductei submarine Balticconnector dintre Finlanda și Estonia, care trece pe lângă Inkoo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE