Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeie de 95 de ani, imobilizată cu electroșocuri de polițiști în Australia. Suferă de demență și se deplasează cu ajutorul unui cadru

O femeie, în vârstă de 95 de ani, a fost transportată în stare critică la spital, după ce un polițist a imobilizat-o cu ajutorul unui aparat cu electroșocuri într-un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice din Australia. Ofițerii spun că au intervenit în acest mod deoarece pensionara ce suferă de demență și care folosește un cadru metalic pentru a se deplasa era înarmată cu un cuțit. Cazul ce a stârnit controverse a devenit subiectul unei investigații, relatează The Guardian.

Poliția statului australian New South Wales a confirmat vineri că a fost demarată o investigație, iar polițistul care are 12 ani de experiență este cercetat și nu mai lucrează.

Clare Nowland, femeia de 95 de ani, se află în stare critică de două zile la spitalul districtului Cooma, după ce un polițist a folosit miercuri dimineață un aparat cu electroșocuri asupra sa pentru a o imobiliza. În cădere, bătrâna s-a lovit la cap, fiind diagnosticată cu fractură craniană și hemoragie cerebrală. Medicii spun că viața femeii a fost pusă în pericol din cauza rănilor grave. Ea are momente în care își pierde cunoștința.

Poliția a catalogat cazul drept un incident critic, precizând că este vorba despre ”vătămări ce pot cauza moartea”.

Inițial, anchetatorii australieni au făcut publice puține detalii din acest dosar și au anunțat doar o femeie dintr-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă "a suferit răni în timpul unei interacțiuni" cu ofițerii, fără a menționa folosirea unui aparat cu electroșocuri (Taser).

Poliția australiană a precizat abia vineri că ofițerul a folosit aparatul cu electroșocuri pe motiv că femeia de 95 de ani era înarmată cu un cuțit.

Polițiștii australiani spun că au folosit aparatul cu electroșocuri pentru a se apăra

Clare Nowland, care suferă de demență, și-a părăsit camera miercuri dimineață și s-a dus în bucătăria centrului de îngrijiri Yallambee Lodge, unde a găsit un cuțit, spun anchetatorii.

Ea era singură într-o cameră de tratament medical în momentul în care a sosit Poliția și un echipaj cu paramedici. Ofițerii spun că au încercat să negocieze cu femeia înarmată.

Mai mult, polițiștii spun că femeia care folosește un cadru metalic pentru a se deplasa s-a îndreptat ”încet” înspre ei. Incidentul a fost surprins de camerele din dotarea oamenilor legii (body cam), însă imaginile nu au fost făcute publice.

"În momentul în care a fost electrocutată, ea se apropia de poliție, este corect să spunem că într-un ritm lent", a declarat vineri Peter Cotter, comisarul adjunct al poliției din New South Wales.

”Avea un cadru de mers, însă era înarmată cu cuțit”, a adăugat el.

În acest caz, a fost demarată o anchetă internă pentru a fi analizat modul în care au intervenit polițiștii.

"Niciun ofițer, niciunul dintre noi, nu este mai presus de lege și toate acțiunile noastre vor fi examinate cu fermitate și din perspectivă penală, precum și din perspectiva departamentului", a declarat Cotter.

Modul în care polițiștii au intervenit în forță asupra unei femei de 95 de ani a fost criticat în termeni duri în Australia, unde opinia publică a cerut o anchetă independentă în acest caz.

Organizațiile de apărare a libertăților civile au cerut ca ancheta să fie condusă de un organism de supraveghere extern, cum ar fi Comisia de conduită în domeniul aplicării legii, și nu de echipa pentru incidente critice a poliției din New South Wales.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE