Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vărul fondatoarei Black Lives Matter a murit după ce polițiștii au folosit dispozitivul cu electroșocuri pentru a-l imobiliza

Keenan Anderson, un văr de-ai lui Patrisse Cullors, cofondatoarea mișcării „Black Lives Matter”, a murit, după ce a fost implicat într-un accident rutier în Los Angeles, iar polițiștii care au intervenit au folosit în repetate rânduri dispozitivul cu electroșocuri pentru a-l imobiliza. Tânărul de 31 de ani era profesor și tatăl unui copil, scrie The Guardian.

Poliția din Los Angeles a făcut publice imaginile surprinse de camerele montate pe uniforma ofițerilor pe data de 3 ianuarie. Keenan Anderson a cerut ajutor în timp ce mai mulți polițiști încercau să-l imobilizeze. „Vor să-mi facă ce i-au făcut și lui George Floyd”, a spus bărbatul.

Potrivit sursei citate, un polițist i-a pus cotul pe gâtul lui Anderson în timp ce acesta era întins, iar apoi un alt ofițer a folosit aproape 30 de secunde pistolul cu electroșocuri pentru a-l imobiliza. După o scurtă pauză, a folosit din nou dispozitivul încă cinci secunde.

„Vărul meu a cerut ajutor și nu l-a primit. El a fost omorât”, a declarat Patrisse Cullors pentru The Guardian, după ce a văzut filmarea făcută publică de polițiștii americani.

„Nimeni nu merită să moară de frică, în panică și speriat pentru propria viață. Vărul meu s-a temut pentru viața lui. Și-a petrecut ultimii 10 ani fiind martor la o mișcare care contesta uciderea persoanelor de culoare. Știa care este miza și a încercat să se protejeze. Nimeni nu era dispus să îl protejeze”, a adăugat ea.

Primul polițist care a intervenit în urma accidentului l-a găsit pe Anderson în mijlocul drumului, iar bărbatul l-a rugat să-l ajute.

Ofițerul de poliție i-a spus să se îndrepte spre trotuar și apoi l-a somat: „Treci la perete”.

Anderson și-a ridicat mâinile și a strigat: „Nu am vrut să fac asta. Îmi pare rău”.

Mai apoi, bărbatul a respectat ordinele ofițerului și s-a așezat pe trotuar. După câteva minute, i-a spus polițistului „Vreau ca oamenii să mă vadă" și ”Îmi pui ceva pe mine”.

La un moment dat, tânărul a fugit, fiind urmărit de polițist cu motocicleta. Fiind prins, a cerut din nou ajutor.

„Vor să mă omoare”, a spus el în timp ce polițiștii îl imobilizau.

Unul dintre aceștia și-a pus cotul pe gâtul lui Anderson, în timp ce se afla la pământ și a strigat: „Întoarce-te sau te voi electrocuta”.

În timp ce polițiștii foloseau asupra sa pistolul cu electroșocuri, Anderson a cerut ajutor în repetate rânduri, iar unui dintre polițiști i-a spus să nu mai opună rezistență.

Potrivit Poliției din Los Angeles, bărbatul a fost transportat de un echipaj medical la spital, unde a intrat în stop cardiac și a murit după patru ore și jumătate.

Vă atertizăm! Imaginile făcute publice de Poliția din Los Angeles au un puternic emoțional.

Fondatorul „Black Lives Matter”. „Moartea lui putea fi evitată”

Patrisse Cullors, cofondatoarea mișcării „Black Lives Matter” a pus la îndoială dacă a fost necesar ca polițiștii înarmați să intervină după o coliziune în trafic.

„A fost un accident rutier. În loc să-l trateze ca pe un posibil infractor, poliția ar fi trebuit să cheme ambulanța. Dacă ar fi existat o politică prin care controalele în trafic să fie realizate de ofițeri neînarmați care să vină la fața locului pentru a ajuta în orice situație, acest lucru ar fi prevenit moartea vărului meu. Și asta ar fi prevenit atât de multe alte decese.

Aceste tipuri de omoruri și acest tip de forță nu vor fi întrerupte decât dacă avem aleși curajoși care să iasă în față și să conteste nu doar poliția, ci și politicile”, a adăugat ea.

Datel arată că, în fiecare an, în Statele Unite, aproape 10% dintre persoanele ucise de poliție au fost implicate într-o altercație în trafic, iar una din trei persoane care a fost ucisă a fugit de la fața locului, înainte ca polițiștii să recurgă la intervenția în forță.

Potrivit unei analize recente, 2022 a fost anul cu cele mai multe victime provocate de violența poliției, de când specialiștii au început să monitorizeze crimele la nivel național în 2013. De asemenea, poliția din Los Angeles a împușcat mortal două persoane până acum în acest an, iar în 2020 l-a ucis pe Daniel Hernandez, după ce acesta a avut un accident de mașină.

Cum se apără Poliția din Los Angeles după moartea lui Keenan Anderson

Michel Moore, șeful Poliției din Los Angeles, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că Anderson se comporta „bizar”. În urma analizelor de sânge realizate preliminar, cannabis și cocaină au fost descoperite în organismul bărbatului. Cauza decesului nu a fost stabilită deocamdată oficial.

De asemenea, polițiștii au folosit aparatul cu electroșocuri de 10 ori împotriva lui Anderson.

„Nu este clar dacă lupta cu ofițerii și folosirea Taser-ului (dispozitivul cu electroșocuri) au legătură cu decesul său nefericit”, a mai afirmat Moore.

Regulamentul de la nivelul Poliției din Los Angeles nu prevede de câte ori poate fi folosit pistolul cu electroșocuri într-o anumită situație, însă „polițișiti ar trebui să evite în general folosirea acestuia în mod repetat sau simultan pentru a evita posibila rănire”.

Keenan Anderson, bărbatul care a murit după ce a fost electrocutat de polițiști, era profesor

Potrivit The Guardian, Keenan Anderson era tatăl unui copil minor. Bărbatul era profesor de limba engleză la o școală din Washington DC, unde cei mai mulți dintre elevi sunt afroamericani. El a mai predat și la alte unități de învățământ, inclusiv la una din Los Angeles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE