Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeia ucisă la Lacul Morii, atacată pe un teren privat. Raportul Corpului de Control al primarului Capitalei arată că ASPA nu putea interveni

La un an de la moartea Anei Oroș a apărut raportul corpului de control al primarului Capitalei. Femeia și-a pierdut viața după ce a fost atacată de câini, în timp ce alerga pe digul de lângă Lacul Morii, din Capitală. Din documentul primăriei, reiese că atacul a avut loc pe un teren privat, care nu era împrejmuit. Aici Autoritatea de Supraveghere și Protecția Animalelor nu avea competență să acționeze, susține Primăria Capitalei.

Care a fost principala cauză?

La un an de la moartea Anei Oroș, tânăra care alerga în apropierea Lacului Morii, au apărut cauzele și împrejurările care au dus la producerea nefericitului eveniment. După cum reiese din raportul corpului de control al primarului general, principala cauză a fost neîngrădirea terenurilor private din zonă.

Magda Costache, jurnalistă Euronews: „La un an de la producerea tragediei vedem că au fost montate aceste garduri care delimitează gardurile aflate în proprietate privată. Din raportul corpului de control reiese faptul că terenurile neîngrădite și necurățate, șantiere și cele două stâne de oi au favorizat prezența câinilor în apropierea Lacului Morii, unde Ana Oroș alerga pe dig.”

Raportul arată că între Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor care este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân din Capitală, și celelalte instituții competente a existat o colaborare deficitară. Poliția Locală a Sectorului 6, Poliția Locală a Municipiului București și Poliția Animalelor nu au reușit la acel moment să îndepărteze câinii de pe terenurile din zonă și nici să ceară proprietarilor de terenuri să îngrădească zona care le aparține.

 „Identificăm o colaborare deficitară între autoritatea responsabilă pentru gestionarea câinilor fără stăpân de pe teritoriul Municipiului București (ASPA) și celelalte autorități competente (Poliția Locală a Sectorului 6 și Serviciul Protecția Animalelor din cadrul Poliției Române, DGPMB) în verificarea și sancționarea după caz a cetățenilor ce nu respectă legislația privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, a celei privind protecția animalelor, precum și a celei privind salubrizarea, igienizarea și împrejmuirea terenurilor private.”

Sute de oameni aleargă în zona unde făcea sport și Ana Oroș

Cu patru zile înainte ca Ana Oroș să fie ucisă, ASPA a cerut Poliției Locale Sector 6 să verifice cum sunt împrejmuite proprietățile private. Printre neregulile găsite de corpul de control se numără și faptul că Serviciul de Protecție al Animalelor din cadrul Poliției Locale a Bucureștiului nu a intervenit când oamenii sesizau că sunt câini comunitari. Iar ASPA a venit să captureze animalele după câteva zile de la momentul sesizării.

 „ASPA a cerut Poliției Locale Sector 6 verificarea împrejmuirii corespunzătoare a proprietăților private, în contextul unor câini care ieșeau pe domeniul public până în zona digului Lacului Morii. Adresa a fost formulată de ASPA cu 4 zile înainte de decesul Anei Oroș.”

Zi de zi, sute de oameni aleargă în zona unde făcea sport și Ana Oroș, tânăra care a fost sfâșiată de câini.

Reporter: „Alergați des pe aici?”

Bărbat: „Da, în fiecare zi, chiar de 2-3 ori pe zi.”

Reporter: „Ați văzut în ultima perioadă să mai fie câini pe margine sau ceva?”

Bărbat: „Alerg de vreo două luni de zile și n-am mai văzut câine pe aici.”

Corpul de control a impus și obligații în urma verificărilor făcute. ASPA va trebui să înregistreze sesizările telefonice făcute de oameni, cu respectarea GDPR, dar și să demareze campanii de educare a populației pentru gestionarea câinilor fără stăpân și prevenirea înmulțirii lor. Autoritatea va trebui să  încheie protocoale de colaborare cu primăriile de sector, polițiile locale și Poliția Animalelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE