Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără tatuaje până la 18 ani. Noi reguli pentru saloanele de tatuaj piercing și înfrumusețare

Reguli noi pentru saloanele de tatuaj, piercing și înfrumusețare. Copiii nu pot fi tatuați până la vârsta de 18 ani, nici măcar cu acordul părinților.

Iar procedurile de piercing corporal se pot face minorilor sub 16 ani, doar în zona urechilor și doar cu acordul părinților.

Noile reglementări sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătății, prin care sunt aprobate normele de igienă pentru saloane. Documentul este deja în vigoare.

Kevin are trei tatuaje. Pe primul l-a făcut la 18 ani, iar pe al doilea la 20. I se pare o idee bună ca adolescenții să nu își facă tatuaj până când devin majori.

”Deci șarpele reprezintă, că orice lucru are o parte bună și o parte rea, de aia are două capete. De asemenea e renaștere pentru că șarpele își dă pielea jos. Asta e din Hunger Games, cărțile, filmele, toată lumea cred că le știe și păianjenul de pe piept Visiesnens.”, a declarat băiatul.

Potrivit unui ordin de ministru, saloanele unde sunt realizate tatuaje nu pot executa procedurile de tatuare artistică sau cosmetică persoanelor sub 18 ani.

Piercinguri la 16 ani, doar în urechi și cu acordul părinților

Dacă au mai puțin de 16 ani și vor piercinguri, clienții își pot pune doar în urechi și doar cu acordul părinților. La nivelul organelor genitale este interzis.

Cei care tatuează în saloane autorizate spun că modificările nu au niciun fel de impact pentru ei. Datorită eticii profesionale ei oricum nu realizau aceste proceduri minorilor.

”Niciodată nu le-am făcut în minorilor sau persoanelor foarte tinere, chiar cu acordul părinților. Mi se pare că tatuajul este o decizie foarte importantă asupra căreia nu mai putem reveni niciodată pe parcursul vieții, indiferent că ne place sau nu.

Le va rămâne acolo și pe lângă considerentele morfologic să zicem așa, copilul crește, tinerul crește, se dezvoltă, pentru că tot a făcut la 16 ani, la șaptesprece ani 18 ani, la 20 de ani deja va fi mult mai șters decât fac ceva decât decât cuiva care l-a făcut la 20 de ani”, a declarat Ovidiu Popârțan - organizatorul Transilvania Tattoo Expo.

Președintele Asociației Tattoo & Piercing atrage atenția asupra faptului că minorii ar putea fi tentați să meargă la saloane neautorizate, pentru a se tatua.

Realizarea implanturilor dermale la nivelul organelor genitale sunt interzise pentru persoane de toate vârstele.

Operatorii de tatuaj, piercing și implantare dermală sunt obligați să aibă cursuri absolvite. Ei trebuie să stăpânească noțiunile fundamentale de igienă, acordarea primului ajutor și cursuri de calificare în meseria practicată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE