Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tatuajele făcute cu „cerneală electronică” pot ajuta la monitorizarea sănătății. Este vorba despre o cerneală specială, realizată din metal lichid și nanotuburi de carbon care pot ajuta la monitorizarea ritmului cardiac, potrivit cercetătorilor de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea (KAIST).

Tehnologia se află încă într-un stadiu incipient, dar oamenii de știință speră că ar putea oferi o modalitate personalizată și neintruzivă de monitorizare a stării de sănătate.

Circuit electric pe piele

Cerneala funcționează prin crearea unui circuit electric pe piele. Tatuajul poate fi conectat la dispozitive de monitorizare cardiacă, la senzori care analizează transpirația, precum și la dispozitive folosite în fizioterapie.

„În comparație cu dispozitivele anterioare (e-tatuaje), care sunt de tip plasture, noi o putem aplica direct pe piele. Este mult mai confortabil pentru utilizator”, a declarat Steve Park, profesor de știința la KAIST.

Pentru a realiza cerneala, cercetătorii au folosit particule de metal lichid pe bază de galiu, un metal moale și argintiu folosit, de asemenea, în semiconductori sau în termometre, ca o alternativă non-toxică la mercur.

Se îndepărtează cu săpun

Nanotuburile de carbon decorate cu platină ajută la conducerea electricității, oferind în același timp durabilitate.

Park a subliniat că este considerat biocompatibil, ceea ce înseamnă că nu dăunează țesuturilor vii. Cerneala se îndepărtează cu săpun și se usucă pe piele în mai puțin de 10 secunde, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, tehnologia actuală este limitată de faptul că necesită cabluri pentru a colecta date, a spus Park.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE