Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Polonia a ridicat de la sol avioane de luptă F-16 după atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Șeful Armatei: "Au tras 99 de rachete de toate tipurile"

Mai multe explozii puternice s-au auzit marţi dimineaţă la Kiev, după ce Rusia a lansat rachete în direcţia capitalei ucrainene.

Alerte aeriene au fost emise în toată ţara din cauza ameninţării reprezentate de bombardierele ruseşti, scrie Agerpres.

02/01/2024 , 15:22

Polonia a ridicat de la sol avioane de luptă F-16

Din cauza bombardamentelor masive ale rușilor pe toată suprafața Ucrainei, Polonia a ridicat de la sol avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza granița cu Ucraina.

"Pentru a garanta siguranţa spaţiului aerian polonez, au fost activate două perechi de avioane de luptă F-16 şi un avion cisternă aliat", a fost comunicatul comandamentului operaţional al armatei poloneze.

Pe Telegram, șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, precizat că ruşii au tras "99 de rachete, de toate tipurile", în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, iar "72 dintre rachete au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană".

Atacurile rușilor au început noaptea, cu 35 de drone Shahed, din direcția sud-est, dar toate au fost distruse, după spusele armatei ucrainene. Au urmat 16 bombardiere Tu-95MS, care au lansat cel puţin 70 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55. În jurul orei 7.30, ucrainenii spun că a fost lansată a zecea rachetă balistică de tip X-47M2 Kinzhal, de pe avioane de vânătoare MiG-31K. Au urmat atacuri de pe Marea Neagră, cu trei rachete de croazieră Kalibr. În același timp, dinspre nord au fost lansate 12 rachete balistice Iskander-M/S-300/S-400 și patru rachete antiradar Kh-31P de pe avioane tactice Su-35, după cum a spus Valerii Zalujnîi.

Marţi dimineaţă, cel puţin zece explozii puternice au fost auzite în capitală, zguduind clădiri din centrul oraşului, potrivit jurnaliştilor AFP.

"Kiev - staţi în adăposturi. O mulţime de rachete se îndreaptă (n.r. spre voi)", au transmis forţele aeriene pe Telegram.

VEZI GALERIA
6 imagini

Fragmente de rachete au căzut în zone rezidențiale

Fragmente din rachetele doborâte au căzut în diferite cartiere din Kiev, în zone rezidențiale. Mai multe părți din oraș sunt acum fără curent electric, a anunțat primarul Vitali Kliciko.

Cel puțin zece persoane au fost rănite în urma atacurilor, a transmis primarul pe Telegram.

Loviturile au afectat şi oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat şeful organizaţiei militare, Oleg Sinegubov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE