Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exporturile dinspre UE către Rusia, via Bulgaria, vor fi blocate

Exporturile de bunuri cu dublă utilizare (civilă și militară ) din UE către Rusia, prin Bulgaria, Turcia, Armenia și Azerbaidjan, au crescut semnificativ, a declarat ministrul bulgar de finanțe Asen Vasilev, după întâlnirea cu comisarul UE pentru stabilitate financiară și piețe de capital, Mairead McGuinness. Potrivit site-ului Euractiv, atât autoritățile bulgare, cât și Comisia Europeană sunt convinse că Rusia este destinația finală a acestor bunuri, în mare parte componente electronice, care pot fi folosite și în domeniul militar.

Comisia Europeană și Bulgaria vor colabora ca să stopeze exporturile către Rusia

„Bulgaria a început o colaborare foarte activă cu Comisia Europeană pentru a identifica companiile și canalele prin care se desfășoarăm asemenea exporturi, ele urmând să fie blocate”, a anunțat oficialul bulgar.  Ministrul Asen Vasilev și comisarul european Mairead McGuinness vor vizita și Kapitan Andreevo – granița terestră cu cel mai mare trafic de mărfuri și persoane din Europa și una dintre cele mai aglomerate din lume.

Companii din UE ocolesc sancțiunulile internațonale impuse Rusiei

Estimările autorităților bulgare indică aproximativ 20 de mii de companii din Europa care evită sancțiunile împotriva Rusiei, dar folosesc documente vamale aparent legale. Mairead McGuiness a spus că Comisia Europeană știe despre bunurile care ocolesc sancțiunile și ajung pe câmpul de luptă din Ucraina, în mâinile militarilor ruși. Ea a mai precizat că instituțiile de la Bruxelles vor folosi toate resursele pentru a evita un astfel de risc.

Aproximativ 20 de mii de companii din Europa, care evită sancțiunile împotriva Rusiei, folosesc documente vamale aparent legale pentru a tranzita frontierele Bulgariei.

-Euractiv

Decizia bulgară de a renunța mai repede la exceptarea de la taxe pentru procesarea și transportul petrolului rusesc a fost salutată de McGuiness, care a spus că autorităile de la Bruxelles verifică rafinăria bulgară a Lukoil pentru respectarea sancțiunilor impuse Rusiei Bulgaria intenționează să oprească importul de petrol rusesc în martie 2024, cu nouă luni mai devreme decât este cerut de Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE