Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Salvați eroii de la Azovstal". Familiile soldaților ucraineni luați prizonieri cer eliberarea lor

Rudele soldaților ucraineni luați prizonieri de ruși după ce au luptat în Mariupol cer eliberarea lor. Oamenii au ieșit în stradă în centrul Kievului, lângă unul dintre cele mai mari centre comerciale. Demonstrația a fost organizată de "Asociația apărătorilor Azovstal". Printre participanți s-au numărat și foşti deţinuţi.

La protestul, care s-a desfășurat în tăcere, au venit femei cu copii mici, unii chiar în cărucioare, bătrâni și tineri.

Alisa, soția unui membru al gărzii naționale ucrainene: "Soțul meu este în captivitate de 19 luni deja. A părăsit fabrica Azovstal. Eu și fiul său îl așteptăm. Ultimele vești de la el au fost cu aproape un an în urmă și totuși acestea au venit de la o altă persoană, care a fost parte a unui schimb de prizonieri. De un an nu mai știm nimic despre el. Nici dacă este sănătos, nici unde se află."

Protestatarii cer eliberarea imediată a prizonierilor, despre care spun că sunt torturați în închisorile rusești.

Ilia a fost eliberat de acolo și știe foarte bine cum sunt tratați luptătorii de la Azovstal.

Illia, fost prizonier al rușilor: "Am venit să îi sprijin pe băieții care sunt încă în camerele de tortură inamice. M-am întors de curând de acolo și înțeleg cât de greu este pentru ei. Fără sprijinul nostru, vor fi acolo pentru foarte mult timp. De aceea, trebuie să le spunem oamenilor să-și amintească, să-și amintească ce au făcut și să-i sprijine prin orice mijloc."

Rusia a preluat controlul asupra orașului Mariupol în mai 2022, după un asediu de aproape trei luni. Luptătorii ucraineni au rezistat în oțelăria Azovstal timp de câteva săptămâni, până când autoritățile de la Kiev le-au ordonat să se salveze.

Soldații s-au predat și au fost luați prizonieri de ruși. De atunci, familiile nu mai știu nimic de ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE