Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiment Euronews | Prețul alimentelor în România vs. Europa de vest

Euronews a comparat prețurile alimentelor de bază din România și Germania, după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că mâncarea este mai ieftină în străinătate. Am constatat, de exemplu, că prețul mediu al zahărului este mai mic în țara noastră decât în Germania. În timp ce laptele vândut la raft în România este, în medie, mai scump decât cel vândut în Germania. Asta deși diferența între salariul minim din cele două țări este de aproximativ 1.000 de euro.

Unde se observă cele mai mari diferențe?

Conform Institutului Național de Statistică, România a avut în 2022 cea mai ieftină mâncarea din Uniune Europeană, dar diferențele sunt aproape nesemnificative față de vestul Europei. Nu la fel, stau lucrurile în privința puterii de cumpărarea. România se află la coada clasamentului, la egalitate cu Portugalia și Ungaria. Doar Bulgaria stă mai prost.

Într-un supermarket din Berlin am găsit 1 kg de zahăr la prețul de 1,50 cenți. Prin comparație, în România un kg de zahăr alb costă aproximativ 6 lei, iar în Franța același produs costă aproximativ 1 euro și 30 de cenți. Dacă ne uităm la ulei, 1 litru de ulei la același supermarket din Germania costă aproximativ 1 euro și 70 de cenți, în timp ce în România un litru de ulei de floarea soarelui costă aproximativ 7 lei. 

În ceea ce privește prețul pâinii, regăsim o diferență de numai câțiva cenți între România și Germania. Însă, prețul este dublu dacă facem o comparație între pâinea din Franța și pâinea din România. De asemenea, litrul de lapte de vacă vândut în marile orașe din România este, în medie, mai scump decât cel din Germania și puțin mai ieftin decât cel vândut în Franța.

Bărbat: ”Eu cu 12 milioane, 1.200, să îmi plătesc chiria, întreținerea, lumina, care toate se scumpesc de la o zi la alta. Ce să vă spun? Ne chinuie.”

VEZI GALERIA
2 imagini

Diferența salarială dintre România și restul Europei

După ce a plafonat adaosul comercial pentru procesatori, distribuitori și retaileri, Guvernul pregătește și alte mutări prin care să reducă prețul final al alimentelor.

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Am avut discuții aplicate mai ales în zona de a se procesa cât mai multe produse alimentare în România. Astfel încât prețurile să scadă mai mult. Este normal că dacă se vor produce în România, vor fi și mai ieftine.”

În ceea ce privește diferența salarială dintre România și restul Europei, datele Eurostat arată că ne încadrăm în a treia categorie valorică, sub 1.000 de euro pe lună. În țara noastră, salariul minim brut este de 600 de euro, ceea ce reprezintă 200 de euro net. Cele mai mari salarii se înregistrează în Luxemburg, Germania, Belgia, Țările de Jos, Irlanda și Franța, peste 1.500 de euro pe lună.

La coada clasamentului se află Bulgaria, unde salariul minim este mai mic de 400 de euro pe lună. Guvernul s-a angajat ca salariul minim din România să ajungă la 500 de euro net în următorii doi ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE