Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Avocatul Poporului, despre scandalul azilelor groazei: ”Primăria din Voluntari nu dă autorizații pentru acele instituții, nu ne-am dus către ei”

Avocatul Poporului a discutat la Euronews România despre scandalul azilelor groazei. Renate Weber spune că nu a demarat o anchetă pentru că aștepta răspunsuri de la mai multe instituții, însă a fost cea care a sesizat pentru prima dată autoritățile după ce în luna februarie ar fi apărut informații cu privire la acest caz.

Noi avem o sesizare încă din luna februarie a acestui an, când în presă au apărut dezvăluiri în legătură cu situația din acele locuri și imediat, cred că la jumătatea lunii februarie, am început să facem demersuri către autoritățile de stat care le aveau cumva în subordine sau în coordonare, care emiseseră autorizațiile și care aveau posibilitatea să facă și controale în acele locuri.

Ne-am adresat și Ministerului Muncii, mai precis Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, ne-am adresat și DGASPC, ne-am adresat și DSP-ului și am primit răspunsuri de la toate aceste autorități, răspunsuri care spuneau foarte clar că au fost făcute mai multe controale și că uneori s-au constatat nereguli și s-au dat și amenzi.

Ni s-a spus în ultima adresă primită de la DSGASPC că lucrurile pe care ei le-au reocmandată și care trebuie să fie remediate au fost remediate până la 15 mai.

Adresa aceasta este din 27 iunie și ni se spune de exemplu că la acest centru Armonia s-au făcut renovări interrioare, extreioare, s-a schimbat mobilierul, s-a încheiat contract cu persoane de specialitate medic, psiholog, mediul a fost modificat și afisat zilnic.

O săptămână mai târziu a avut loc o descindere a autorităților, de data aceasta de cercetare penală.

Noi am adresat întrebările de atunci și chiar am revenit cu întrebări că acest răspuns este în urma unei reveniri a noastră din 13 iunie.”, a susținut avocatul Poporului.

Renate Weber: Primăria nu dă autorizații pentru acele centre

Mai mult decât atât, Renate Weber spune că nu a sesizat Primăria Voluntari pentru că instituția nu este cea care s-ar ocupa de datul avizelor de autorizații către aceste centre.

”Noi nu ne-am dus către Primărie ci pentru acele autorități care în mod normal dau autorizațiile de funcționare și pot controla și sancționa.

Primăria din Voluntari nu dă autorizații pentru acele instituții. Nu sunt administrate de Primărie. Am înțeles că sunt entități private care aveau în administrare aceste centre, deci o asociația de drept privat care avea în administrare, cea care da autorizația este o autoritate a statului român. Nu știu ca Primăria să dea o astfel de autorizație.”, a declarat Renate Weber, pentru Euronews România.

Repet noi ne-am adresat Ministerului Muncii, Autorității Naționale pentru Protectia persoanelor cu Dizabilități. De aici ni s-a spus că ei sunt responsabili pentru unul din centre, pentru celelatele ne-au trimis către ANPIS. Că ANPIS răspunde după care urmează alte instituții. Acestea sunt cele cu care noi mereu când s-a pus problema unor vizite făcute printr-un department de la noi cu care am lucrat când am făcut recomandări care au mers dincolo de managerii acelui centru niciodată cu primăriile ceea ce-mi spuneți e noutate pentru mine.

Noi facem anchete cand avem sesizări individuale, de la rude de la aparținători sau beneficiari de-a lungul timpului am avut astfel de solicitări. În cazul acestor centre nu am primit niciun răspuns de la nici una din rudele persoanelor care se aflau acolo. De aceea procedural  noi pornim  o sesizare din oficiu pe baza a ceea ce a apărut în presă, procedural ne ducem și întrebam autoritățile care au competențe de control și de sancționare.

Eu nu știu dacă pasivitatea este cuvântul potrivit pentru că repet informațiile care ne-au fost nouă furnizate contrazic flagrant realitatea. Cred ca e o situație mai gravă nu doar pasivitate. Nouă ni s-a spus că s-au făcut controale, s-au dat amenzi și că lucrurile s-au remediat, dar e mult mai grav.

Este pentru prima dată când aflu că de fapt un astfel de centru ar fi în coordonare a primăriei dacă e așa evident cei care îl au în coordonare sunt responsabili de ce a fost acolo, dar în practică pe care noi am văzut astfel de situații nu au fost. Adică nu primăriile au fost cele care au autorizat sau au făcut controale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE