Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ancheta în Dosarul „10 august”. Procurorul Bogdan Pîrlog: „Părea că cineva a vrut să iasă rău”

Publicat de: Maria Moiș

La patru ani de la protestele din 10 august, Procurorul militar care a investigat la început dosarul protestelor și care s-a aflat în Piața Victoriei în timpul mitingului reface filmul evenimentului. 

Magistratul Bogdan Pîrlog sugerează că felul în care au procedat în seara de 10 august dispozitivele de ordine ar fi fost premeditat. „Părea că cineva a vrut să iasă rău”, spune procurorul militar, în exclusivitate pentru Euronews.

„Iau ca reper demonstrațiile din 2017. În prima zi, au fost activate aceste grupări violente care au încercat să provoace agitație, violențe, tocmai pentru a înlătura masa de protestatari pașnici, dar, la acel moment, Jandarmeria a avut o intervenție făcând, efectiv, un cordon între acele persoane violente și protejând restul demonstraților. La 10 august, nu am remarcat această mișcare, astfel încât persoanele acelea agitate de foarte multe ori aruncau cu petarde în direcția protestatarilor pașnici, care la rândul lor nu aveau de unde să știe că acele petarde, fumigene nu erau aruncate de jandarmi, deci a fost o serie de chestiuni în cascadă” a declarat pentru Euronews, Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog s-a aflat în Piața Victoriei, în după amiaza zilei de 10 august 2018.

„Ce mi s-a părut atipic, pe parcursul drumului dinspre Piața Unirii spre Piața Victoriei: nu am remarcat dispozitivele de poliție. Foarte puține echipaje de poliție, comparativ cu alte mitinguri de acest fel. Procedura standard era de implicare cu câteva zile înainte a unui serviciu din cadrul Poliției Capitalei, Serviciul Grupări Infracționale Violente. Ei gestionau diverse grupări, inclusiv galeriile marilor echipe care au predispoziție pentru a participa la manifestări, pentru a se confrunta cu jandarmii. În alte perioade erau identificate persoanele turbulente și nu reușeau să ajungă multe dintre ele în zona mitingului, erau opriți, identificați”, a spus Bogdan Pîrlog – prim-procuror adjunct al Parchetului Militar.

Reporter: Cum putea face diferență o mai mare prezență a Poliției la gurile de metrou?

Bogdan Pîrlog: „Puteau să asigure o filtrare, astfel încât o serie de persoane care au ajuns în Piață și care nu aveau nimic de-a face cu demonstranții să nu ajungă.”

Reporter: Să fie extrase la timp?

Bogdan Pîrlog: „Să fie extrase la timp!”

Reporter: Asta înseamnă că erau cunoscuți

Bogdan Pîrlog: „Întâmplarea face că sunt cunoscute, există baze de date, tocmai de aceea acele unități care cunoșteau acel segment social nu erau implicate.”

Bogdan Pîrlog spune că au fost și alte momente pe care nu și le explică și care ar fi contribuit la situația tensionată din Piața Victoriei, unul dintre ele: incidentul cu jandarmerița bătută de protestatari.

Bogdan Pîrlog: „Ca și imagine: a fost transportată pe brațe prin fața dispozitivelor de jandarmi cărora li se transmisese că e pe moarte, că a fost atacată.”

Reporter: De unde veneau aceste mesaje?  

Bogdan Pîrlog: „Din interiorul lor.”

Reporter: Cine a pus aceste verdicte?

Bogdan Pîrlog: „Gândiți-vă la impactul psihologic. Erau oameni care stăteau de 16 ore în căldură înjurați de toată lumea. Doar o scânteie mai lipsea și să îți vezi colega purtată pe brațe. De asemenea, m-au anunțat, dar nu doar pe mine. Pe grupurile jandarmeriei circulau informații că este în comă, că e pe moarte, că un jandarm a fost înjunghiat. Mi s-a transmis și mie că a fost înjunghiat un jandarm. După multe căutări în toate spitalele nu a existat niciun jandarm înjunghiat, dar acestea erau informațiile transmise tuturor jandarmilor.”

Reporter: Deci ce ipoteză conturați? Că a fost vorba despre o premeditare a intervenției?

Bogdan Pîrlog: „A existat această suspiciune că au concurat mai multe entități la o anumită desfășurare.”

Reporter: Ce înseamnă o anumită desfășurare?

Bogdan Pîrlog: „Pornind de la modul cum ar fi fost organizate respectivele dispozitive, la modul cum s-a intervenit, la anumite mișcări de trupe, să zic așa, la implicarea sau neimplicarea anumitor structuri. Părea ca și cum cineva ar fi sperat să iasă rău o chestie.”

Unul dintre subiectele importante ale zilei, Dosarul „10 august”, va fi dezbătut și la ora 21:00 cu procurorul general al României, Gabriela Scutea, în direct, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE