Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Adrian Câciu, despre comasarea alegerilor. ”Nu trebuie să depășim sfârșitul lunii februarie”

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat la Euronews România că ”ar fi fost surprinzător ca negocierile” privind comasarea alegerilor să se termine într-o singură rundă, însă o decizie în acest sens ar trebui luată de coaliția de guvernare până la sfârșitul lunii februarie.

Invitat în emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Adrian Câciu a reamintit că ”România nu își permite să fie o țară în haos” în condițiile în care există un război la graniță, motiv pentru care stabilitatea este unul dintre obiectivele politice ale coaliției.

”Ar fi fost surprinzător ca negocierile (privind comasarea, n.red) să se termine într-o primă rundă. Negocieri serioase se poartă până atunci când toate părțile au atins obiectivele pe care și le-au propus și au luat o decizie care este bună pentru români.

Obiectivele din perspectiva cea mai importantă, din faptul că ați amintit că avem un război la graniță, sunt să avem o stabilitate politică și în acest an și după acest an, pentru că România nu își permite să fie o țară în haos”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la Euronews România.

Adrian Câciu a subliniat că actuala coaliție trebuie să ia o decizie ” pe tot calendarul dacă vrei să ai un rezultat al unei negocieri serioase”, deoarece, în caz contrar, ”acționezi la ciupeala politică”.

”Este o decizie care se va lua legat de comasarea alegerilor sau rămânerea lor la termen. Nu e bine să iei o decizie doar pe o etapă, ci trebuie să iei o decizie pe tot calendarul dacă vrei să ai un rezultat al unei negocieri serioase. Altfel, ar părea că acționezi la ciupeala politică.

Dacă avem un proiect de prezentat, haideți să-l prezentăm cu toate legate, astfel încât românii să știe cum își vor exprima dreptul la vot”, a mai spus ministrul social-democrat.

Adrian Câciu: ”E un proiect de țară pe care trebuie să-l prezentăm”

De altfel, Câciu a dat de înțeles că negocierile dintre PSD și PNL privind comasare alegerilor ar trebui să se încheie în scurt timp.

”Cred că nu trebuie să depășim sfârșitul lunii februarie, pentru că deja în aprilie avem precampanie. Precampania în mai și alegerile europarlamentare în iunie.

Practic, dacă ai avea de luat o decizie în cazul în care nu respecți calendarul inițial al alegerilor, trebuie să ai timpul necesar ca să ai modificare de legislație, promulgarea acestei legislații, intrarea ei în vigoare și prezentare publică nu numai a calendarului, dar și a proiectului cu care vii în contextul acestui calendar.

E un proiect de țară pe care trebuie să-l prezentăm. Oamenii așteaptă ce oferim acestei țări în următorii patru ani.”, a mai precizat el.

Adrian Câciu: Legitimitatea Parlamentului trebuie să fie cel puțin egală cu legitimitatea președintelui

Adrian Câciu consideră că ar fi mai oportună comasare alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare ”mai mult decât cea locale cu europarlamentare

”Mi se pare normal, pentru că legitimitatea Parlamentului trebuie să fie cel puțin egală cu legitimitatea președintelui. Din punctul meu de vedere, vom avea ca de obicei un președinte ales în turul doi care va coagula mult vot, dar nu neapărat un vot util din perspectiva simpatiei pe care președintele o inspiră, dar va avea legitimitate prin numărul de voturi.

E firesc ca parlamentarii să aibă un vot masiv în spate”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE