Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Subiectele la Evaluarea Națională 2022 la Limba română. Ce au avut de rezolvat elevii

UPDATE. 15:00 Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține o declarație LIVE despre prima probă din cadrul Evaluării Naționale.

Evaluarea Națională 2022 a început astăzi cu proba la Limba și literatura română. Potrivit datelor Ministerului Educației, peste 155.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susține examenele.

UPDATE. Elevii au primit, la primul subiect, două fragmente de text (din "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran și din "Frânturi din viaţa lui Delavrancea" de Cella Delavrancea), pe baza cărora au avut de rezolvat mai multe cerințe.

La subiectul al doilea, elevilor li s-a cerut să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, într-un text narativ de maximum 150 de cuvinte. În text, li s-a cerut să includă o secvență descriptivă de maximum 30 de cuvinte.

Consultați în galeria foto de mai jos subiectele care au picat astăzi la Evaluarea Națională 2022 la Limba și literatura română.

VEZI GALERIA
9 imagini

La ora 15:00, Ministerul Educației va publica baremul de corectare.

Știre inițială:

Potrivit datelor Ministerului Educației, peste 155.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susține examenele.

În aprilie, erau înscriși în clasa a VIII-a peste 172.000 de elevi, potrivit datelor furnizate de minister la susținerea probelor de simulare.

Ce reguli trebuie să respecte candidații

Accesul candidaților în sălile de examen se face până la ora 8:30. Examenul va începe la ora 9:00, iar elevii vor avea la dispoziție 120 de minute să rezolve subiectele primite la Evaluarea Națională, proba la Limba și literatura română.

  • Candidații nu vor avea voie în săli cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor personale
  • Nu va fi permis accesul elevilor în săli cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor
  • Este interzisă introducerea în sala de examen a telefoanelor mobile, căştilor audio, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul
  • Elevii care vor să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise
  • Candidații eliminați din examene pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor fi primi nota 1 (unu)

Structura și punctajul subiectelor la Evaluarea Națională 2022 la Română

În contextul în care anul acesta a fost publicată ediția a treia a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3), Ministerul Educației a făcut precizări importante legate de evaluarea lucrărilor.

Astfel, ministerul a precizat„variantele de subiect vor fi proiectate în așa fel încât să fie valorificate experiențele de învățare ale elevilor, prin aplicarea normelor ortografice, ortoepice și morfologice ale limbii române ale DOOM2, publicat în 2005. Subliniem faptul că evaluarea lucrărilor absolvenților de clasa a VIII-a se va face ținând cont de cele două ediții ale acestei lucrări normative (DOOM2 și DOOM3), fără a fi vizate elemente tratate distinct.”

Subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2022 vor fi structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.

Subiectul I cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează: A - preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale; B - preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

Primul subiect are un punctaj total de 70 de puncte.

Subiectul II constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativă.

Subiectul II constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativă.

Al doilea subiect are un punctaj total de 20 de puncte.

Se acordă 10 puncte din oficiu.

Calendar Evaluare Națională 2022. Când se afișează primele rezultate

  • 14 iunie 2022 - Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022 - Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022 - Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până în ora 14:00) – Afișarea primelor rezultate, înainte de contestații
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00) și 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestațiilor

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE