Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii vor fi evaluați în formă digitalizată, din 2024. Cum va arăta platforma de evaluare standardizată

Standardele curriculare și de evaluare a elevilor vor fi făcute de Ministerul Educației printr-un proiect cu finanțare europeană. Anunțul ministerului vine după finalizarea testării standardizate-pilot, de vineri. De asemenea, România va avea și o platformă de evaluare standardizată care va fi realizată de Ministerul Educației.

Platforma va fi gata în anul 2024, potrivit Ministerului Educației. La baza ei va sta pilotarea care a avut loc in ultimele două săptămâni. 71% dintre elevi au exprimat o preferinţă clară pentru testarea în mediul digital, spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

Peste 150.000 de elevi de gimnaziu și de liceu, dar care nu se află în an terminal, au susținut teste standardizate, în formă digitală, la română, matematică și istorie. Au fost selectate câte șapte școli din fiecare județ.

Cum arată sistemul actual de evaluare?

„Sistemul nostru de evaluare este foarte învechit, atât din punctul de vedere în care se răspândesc testele către copii, în format creion-hârtie, cât și în ceea ce privește procedura, tehnologia care stă la baza compunerii acestor teste, ce fel de itemi folosim, probleme, care e modelul matematic care evaluează, pe baza răspunsurilor copiilor, nivelul de abilitate sau de cunoștințe sau de competențe pe care ei le au. E un moment important acum, în care adoptăm ce se face bine în alte țări și, pe alocuri, chiar inovăm. Suntem în acea poziție privilegiată în care România ar putea spune în 2024-2025 că este în fruntea abordărilor legate de evaluarea în educație”, transmite Dragoș Iliescu, fondator Brio, psiholog și colaborator OECD la crearea testelor PISA.

Rezultatele pilotării Brio în parteneriat cu Ministerul Educației

Pilotarea evaluării standardizate la finalul anului şcolar 2021-2022, derulată de Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare judeţene şi în parteneriat cu Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanţei educaţionale, s-a încheiat cu succes.

Rapoartele vor fi disponibile etapizat, în perioada următoare, astfel:

  • 15 iunie: elevii vor putea accesa rapoartele individuale pe platforma Brio, folosind acelaşi cod unic de conectare ca în cazul testării;
  • 30 iunie: unităţile de învăţământ vor primi rapoartele agregate;
  • 15 iulie: va fi disponibil raportul agregat la nivel naţional.

„Brio a pus la dispoziție gratuit platforma de testare standardizată digitală pentru organizarea acestui program pilot. Programul s-a terminat săptămâna trecută. Noi am analizat o parte din date, suntem în plină analiză, în continuare. Rapoartele individuale vor pleca spre copii, profesori și părinți, miercuri. Mai este mult de analizat. Am testat un număr foarte mare de copii. E prima dată când se întâmplă ceva de genul acesta, în România. 150.000 de elevi din 526 de școli, peste 280.000 de teste la baza cărora au stat puțin peste 8.500 de itemi, de probleme la matematică, română și istorie. Volumul de date e imens. Niciodată ministerul n-a avut atât de multe date despre performanța elevilor, în formă digitalizată, încât să poată trage concluzii pertinente. De aceea analiza de date și durează mai mult decât ar fi de așteptat”, a adăugat Dragoș Iliescu, fondator Brio.

Platforma de evaluare digitalizată a României va fi dezvoltată până în anul 2024

Ministerul Educaţiei va analiza rezultatele procesului de pilotare şi le va folosi pentru a realiza, în termen de doi ani, propria platformă de evaluare standardizată, ca parte a PNRR. Evaluarea standardizată va avea la bază standarde curriculare şi standarde de evaluare care vor fi dezvoltate până în anul 2024, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE