Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevi, expuși la raze ultraviolete în clasă, cu arsuri pe față și ochi, de la lampa pornită de învățătoare. UPDATE: Poliția din Pantelimon a demarat o anchetă

Șase copii dintr-o clasă a unei școli din comuna Dobroești, de lângă București, s-au ales cu afecțiuni ale ochilor, pielii, din cauza unei lămpi cu raze ultraviolete, susțin părinții. Părinții o acuză acum pe învățătoare că ar fi folosit lampa în timp ce copiii erau în clasă. Din cauza expunerii, copiii s-au ales cu ochi roșii, vedere tulbure, piele înroșită, decojită, dar și arsuri și dureri, spun părinții. Învățătoarea susține că nu știa că lampa pe care a folosit-o este una cu ultraviolete.

06/12/2022 , 22:42

Cazul este anchetat de Poliția din Pantelimon

Poliția din Pantelimon a demarat o anchetă în acest caz. Dacă este găsită vinovată, învățătoarea riscă amendă penală sau închisoare de la 6 luni până la 2 ani, în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, ea riscă sancțiuni de la observație până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, dacă este găsită vinovată în urma anchetei inspectoratului școlar.

Ce îi sfătuiesc medicii pe părinții micuților

Medicii spun că durerile cauzate de astfel de arsuri sunt foarte mari. Primul pas al părinților este să le pună copiilor comprese reci pe ochi și să îi ducă de urgență la oftalmolog.

"Vorbim aici de arsuri corneene, ochi roșii, senzație de nisip în ochi, lăcrimare, fotofobie, copilul se plânge că nu mai vede bine, de multe ori nu pot deschide ochii, adică vorbim de lucruri foarte delicate și care pot să afecteze vederea pe termen lung Manifestările sunt similare unei conjunctivite", spune medicul oftalmolog Roxana Cozubaș.

Dacă ochiul este expus la așa ceva, pe termen lung poate rămâne cu o sensibilitate, inclusiv la conjunctivite alergice.

"Adică bate un pic vântul afară, imediat îți lăcrimează ochii, ți se înroșesc, nu mai poți să stai cu ochii larg decshiși, te deranjează lumina soarelui, te deranjează inclusiv statul la un ecran de calculator, 10-15 minute și imediat începi să lăcrimezi, însă, de cele mai multe ori, în cazul copiilor lucrurile sunt foarte ușor recuperabile", întărește medicul.

06/12/2022 , 13:24

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion: „Nu trebuie să facem prioritară pedepsirea vinovatului. Ceea ce ne interesează este starea copiilor.”

Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației, a vorbit în direct la Euronews România despre situația copiilor dintr-o școală din județul Ilfov care au fost expuși timp de cel puțin trei ore la razele ultraviolete emise de o lampă de dezinfecție.

Secretarul de stat din Ministerul Educației: „Evenimentul s-a petrecut pe 22 noiembrie. Am aflat foarte târziu de acesta. Este evident că e vorba de o neglijență, nu putem discuta aici de o intenție. Doamna învățător a pornit acea lampă fără să-și amintească faptul că a fost instruită cu privire la utilizarea acesteia. Pe 2 septembrie a avut loc și un instructaj de protecția muncii în care au semnat toate cadrele didactice. Ceea ce ne interesează este starea copiilor: 6 dintre cei 27 de copii din clasa respectivă au prezentat simptome specifice conjunctivitei și arsuri ușoare, din câte știm. La acest moment, o echipă de la Inspectoratul Școlar condusă de doamna inspector școlar general se află la unitatea de învățământ pentru cercetările preliminare. În situația în care se constată necesitatea începerii unei cercetări disciplinare aceasta se va face la nivelul școlii.

Nu trebuie să facem prioritară pedepsirea vinovatului, deși, probabil că se va întâmpla și acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că nu mai întâmplă. Învățătoarea riscă sancțiuni care pot să pornească de la observație până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, lucru care fi stabilit de comisia de cercetare disciplinară”.

Recomandările secretarului de stat din Ministerul Educației cu privire la lămpile cu ultraviolete

„Aceste lămpi sunt în sălile de clasă din perioada pandemiei. Au rămas nefolosite și consider că n-ar fi fost rău să fie îndepărtate din sălile de clasă pentru a evita astfel de accidente.

Lămpile sunt utile în această perioadă în care avem virusul gripal destul de prezent în unitățile de învățământ, dar sunt utile când sunt utilizate corect și când personalul e foarte bine instruit, altfel pot deveni un factor de risc. Nu pot recomanda păstrarea sau scoaterea lor. Este o decizie la nivelul unității de învățământ. Au fost folosite cu succes în perioada pandemiei. Este ca electricitatea, care în anumite situații poate fi mortală, dar altfel are beneficii. Trebuie sporite măsurile de siguranță, astfel încât să nu fie posibil ca oricine să pună în funcțiune o astfel de lampă sau să fie scoase din clasă pe perioada desfășurării orelor și introduse, la nevoie, în afara programului școlar, de către personalul auxiliar”, a spus Sorin Ion.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Elevii de clasa a II-a din școala din județul Ilfov au fost expuși timp de cel puțin trei ore la razele ultraviolete emise de o lampă de dezinfecție. Deși instrucțiunile de folosire interzic categoric, învățătoarea a pornit aparatul în timp ce copiii erau în clasă.

În discuțiile cu părinții, învățătoarea susține că a crezut că lampa era una obișnuită, nicidecum una cu ultraviolete.

FILMARE CU CAMERA ASCUNSĂ

Învățătoare: Acea lampă când eu am aprins-o avea o lumină albă și eu nu mi-am dat seama.

Părinte: Nu are lumină albă.

Învățătoare: Nu m-am gândit nicio clipă să le pun în pericol viața copiilor.

Părinte: Dar de ce ați aprins-o?

Învățătoare: Copiii mi-au spus că nu văd să scrie, că erau niște neoane arse și mi-au spus că nu văd să scrie. Eu am băgat-o atunci în priză, pentru că am vrut să le fac un bine copilașilor, da? Nu m-am gândit niciodată că le fac vreun rău.

Părinte: Atâtea scandaluri la televizor și în media și chiar așa nu v-ați imaginat? Măcar când ați văzut că iluminează albastru. Și nu ați fost înștiințată de lampa asta. Doamna directoare chiar nu v-a anunțat, nu v-a spus?

Învățătoare: Tocmai, nu am fost înștiințată de conducerea școlii. Vă dați seama că dacă știam că are ultraviolete, nu dădeam drumul. Îmi cer scuze ca mama, ca dascăl, de acest eveniment nefericit, eu am stat cu ei acolo toate orele, cum, mă puneam și eu în pericol? Dumneavoastră cum gândiți, mă puneam în pericol?

Părinte: Au stat foarte mult, au fost expuși în ziua respectivă patru ore.

Învățătoare: Trei ore, nu patru.

Învățătoare: Am fost la medicii oftalmologi, la doi medici, și mi-au explicat că, într-adevăr, au fost răni din cauza expunerii la această lampă, dar acestea se vindecă. Ei sunt în creștere și nu vor fi repercusiuni.

Potrivit înregistrărilor, învățătoarea ar fi încercat să ajungă la un acord cu părinții.

Învățătoare: Mă gândeam să ajungem la o înțelegere.

Mamă: Doamnă, ar trebui să plecați cu totul din învățământ, să nu mai nenorociți și alți copii.

Învățătoare: Aș fi fost de acord să vă plătesc consultațiile.

Părinte: Deci dacă sunteți de acord să plătiți, înseamnă că știți că sunteți vinovată.

Învățătoare: Păi acum da, că am aflat că acea lampă este cu ultraviolete, dar eu până marți…

Mamă: Copiii au ieșit de la școală roșii pe față, doar pe o parte. Spre seară au început să acuze arsuri pe partea respectivă. Dimineața, la prima oră, copilul meu avea ochiul foarte roșu exact pe partea pe care fusese foarte roșu cu o zi în urmă.

Mamă: A început să plângă, nu înțelegea ce se întâmplă, nu mai vedea, ochii amândoi roșii, inflamați. A doua zi am fost la oftalmolog, am stat cam 45 de minute înăuntru, nu își dădea seama ce are.

Mamă: Seara plângea de dureri și de usturimi la ochi, am crezut că o fi de la calculator, dimineața m-a trezit mamaie să-mi zică: Vino repede în camera lui, că nu poate să deschidă ochii și plânge de durere. Am încercat să-i deschid ochii că nu putea să-i deschidă și l-am întrebat dacă mă vede, mi-a zis mami, te văd, dar te văd în ceață.

Între timp, Inspectoratul Școlar a început verificări

Vor să-și dea seama cum de învățătoarea nu știa că a folosit o lampă cu ultraviolete, care le poate face rău copiilor.

Rada Dumitru, purtător de cuvânt, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov: Verificările încep astăzi, pentru că merge colega noastră, inspectorul care coordonează unitatea. Săptămâna aceasta vom avea un răspuns. Cadrele didactice aveau interdicție de a folosi aceste lămpi, lucru care, din spusele doamnei directoare, s-a discutat într-un consiliu profesoral. Personalul care avea atribuții a fost instruit în sensul în care lămpile nu se folosesc în timpul cursurilor.

Am încercat să luăm legătura cu învățătoarea și cu directoarea școlii, dar acestea nu au răspuns la telefon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE