Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cornul și laptele, absente de trei luni. Școlarii și preșcolarii din 12 județe nu au primit alimentele în ultimele luni

Aproape două milioane de copii de clasele primare ar trebui să primească lapte, corn și fructe. În realitate, elevii din cel puțin 12 județe nu primesc nimic. Unul dintre motive este lipsa de ofertanți. În județul Iași, de exemplu, licitațiile sunt abia în curs, în condițiile în care școala a început în urmă cu trei luni de zile. Autoritățile județene aruncă vina pe vechea conducere care nu ar fi încheiat cum trebuie contractul cadru.

În comuna Erbiceni din Iași 670 de elevi ar fi trebuit să primească lapte, corn și un fruct . Au trecut trei luni de când a sunat primul clopoțel, iar elevii încă așteaptă. Paula Drăgan are doi copii la școală. Deși le dă pachet, spune că cei doi se bucurau când primeau și de la școală.

Părinte: Sunt unii copii care chiar depind de cornul ăsta și laptele ăsta și cred că ar fi trebuit să se găsească, cumva, o cale ca să primească. Indiferent că are acasă ce mânca sau nu, copilul ar trebui să primească. Nu e o prioritate. Clar. Dacă era o prioritate se gândeau: sunt copii care nu au ce să mănânce.

Părinții întreabă la școală, însă, de trei, luni primesc același răspuns: mai durează.

Bunica unui elev: Nu e bun. Ar trebui să le dea. Dar și acelea pe care le dă sunt vai de capul lor. Dar nici acelea nu prea le dă. Asta este.

Dana Nicorici - directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Erbiceni, Iași: Sunt copii care își doresc ca să beneficieze de aceste produse. Le-ar fi ușor și lor, le-ar fi ușor și părinților și să știți că și nouă ne-ar fi ușor pentru că nu am mai vedea poate supărarea unora care vin fără pachețel la școală. Să ne gândim la binele elevilor din timp, părerea mea.

În total, în județul Iași peste 83 de mii de elevi ar trebui să beneficieze de acest program

De licitații se ocupă Consiliul Județean. Actuala conducere, însă, spune că întârzierea este cauzată de vechea conducere, dar și de faptul că au avut o primă licitație, iar pentru produsele din lapte nu au fost oferte din cauza banilor prea puțini.

Marius Dangă - vicepreședinte CJ Iași: Acum, în noiembrie, Guvernul a dat o nouă actualizare a prețurilor la lactate și vom relua procedura la lactate, urmând într-o primă fază să semnăm contractele pentru ofertele primite pe corn și pe măr. Ar fi putut să aibă astăzi produsele pe bancă, dacă în 2019, când s-a lansat acordul cadru anterior, nu s-ar fi făcut pe trei ani, ci s-ar fi făcut pe întreaga perioadă 2023.

În alte 11 județe din România, laptele, cornul și fructele pentru școlari lipsesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE