Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul vrea să dea cinci lei în plus pentru masa caldă a elevilor

Ministerul Educației vrea să majoreze de la 10 la 15 lei suma pe care statul o acordă zilnic pentru masa caldă a elevilor și a copiilor din grădinițe. Cei cinci lei în plus ar trebui să acopere, în viziunea ministerului, prețul produselor, transportul, distribuția și depozitarea alimentelor.

Programul-pilot de acordare a unei mese calde se va desfășura în 300 de unități școlare, dublu față de anul trecut.

Masa caldă, motiv pentru a rămâne la școală

"Această iniţiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educaţiei de a reduce abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cumulate cu problemele economice şi sociale accentuate de pandemia COVID-19. În acest context, este extrem de important să încurajăm prezenţa elevilor la şcoală pentru a dobândi competenţele necesare şi, în acelaşi timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate”, afirmă ministrul, potrivit Agerpres.

Alimentele care vor fi distribuite elevilor vor fi obținute din unități autorizate, în conformitate cu prevederile sanitare.

Programul începe din acest an școlar

Ministerul motivează urgența adoptării măsurii prin faptul că școlile și grădinițele trebuie să demareze rapid licitațiile pentru achiziționarea hranei.

Programul va fi implementat la 1 septembrie 2022, dată de referinţă pentru începerea noului an şcolar 2022-2023. Până atunci, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziţie publică a suportului alimentar şi să încheie contractele de prestări servicii

Programul-pilot pentru acordarea unei mese calde preșcolarilor și elevilor a fost demarat în 2016 și a fost implementat inițial în 50 de unități de școli și grădinițe. Proiectul a fost gândit să diminueze abandonul școlar al copiilor din medii defavorizate, iar numărul unităților de învățământ incluse în programul-pilot a crescut anual.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE