Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ed Sheeran prezintă în avanpremieră pe TikTok cea mai nouă piesă. Artiștii Occidentali susțin că TikTok este esențial pentru munca lor

TikTok s-a confruntat cu multă publicitate negativă în ultimele săptămâni. Compania chineză ByteDance, cea care deține platforma, a fost supusă unui control riguros de către autoritățile Occidentale care gestionează securitatea datelor. Acestea se tem că utilizatorilor din Vest li se fură informațiile personale de către guvernul de la Beijing.

În pofida fricțiunilor din ultime vreme, popularitatea TikTok nu se diminuează. Filtrele muzicale puse la dispoziție de aplicație o fac indispensabilă peisajului muzical actual. De fapt, platforma TikTok poate fi percepută drept o rampă de lansare pentru mulți dintre cei mai populari artiști din prezent.

Ce este TikTok și de ce i se dă atât de multă atenție?

Aplicația mobilă TikTok a fost lansată pentru prima dată în China în 2016, iar pe alte piețe a intrat abia în 2017. De atunci, aceasta s-a aflat pe un trend ascendent și a atras peste 100 de milioane de utilizatori într-un singur an. Astfel, a devenit platforma de socializare cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile.

În 2021, a depășit un miliard de utilizatori la nivel global și continuă să crească.

Însă legăturile platformei cu China au făcut ca politicienii din Occident să fie din ce în ce mai circumspecți în privința unor potențiale încălcări ale confidențialității și securității datelor utilizatorilor. Acest lucru a condus la interzicerea utilizării aplicației de către mai multe guverne și organizații în ultimele luni. Comisia Europeană, guvernul britanic, mai multe guverne ale UE și chiar trusturi de presă, precum BBC, au interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele de lucru ale angajaților.

"ByteDance nu este un agent al Chinei"

Luna trecută, aplicația a atras și mai multă atenție în urma unei audieri în Congresul SUA, în timpul căreia, directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, a fost interogat cu privire la securitatea datelor și la conținutul nociv al platformei.

"Permiteți-mi să afirm acest lucru fără echivoc: ByteDance nu este un agent al Chinei sau al oricărei alte țări", a declarat Chew în timpul procesului.

Dar suita problemelor nu se oprește aici pentru aplicația de videoclipuri scurte. TikTok a fost, de asemenea, amendată cu 12.7 milioane de lire sterline (circa 14.5 milioane de euro) de către Autoritatea de Supraveghere a Datelor din Marea Britanie pentru presupuse încălcări ale legii privind datele din această țară, în special în ceea ce privește gestionarea datelor copiilor.

Are TikTok zilele numărate în Occident?

Cu toate acestea, platforma este parte crucială din felul în care funcționează viața în mediul digital în prezent.

Cum remodelează TikTok industria muzicală?

La începutul acestui an, EuronewsNext a relatat despre creșterea utilizării TikTok de către generația Z, care folosește aplicația drept sursă principală de știri, depășind Google în accesări.

De asemenea, TikTok funcționează similar și pentru muzică, platforma prezentând unei noi generații artiști emblematici ai anilor '80, precum Kate Bush și Metallica, prin redistribuirea unor clipuri populare din ultimul sezon al serialului Stranger Things de pe Netflix. În 2022, 10 din cei 12 artiști din topul UK Official Singles Chart s-au bucurat de celebritatea conferită de viralizarea melodiilor, iar 13 din cei 14 artiști din topul Billboard Hot 100 s-au regăsit în clasament doar pentru că TikTok le-a viralizat melodiile, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

De ce folosesc artiștii TikTok?

Artiștii folosesc acum platforma în timp real, făcând LIVE-uri, pentru a strânge și mai mulți fani, și pentru a lansa muzică nouă. Cea mai recentă melodie a lui Ed Sheeran, Eyes Closed, este cel mai bun exemplu. Piesa a fost lansată mai întâi în exclusivitate pentru publicul său de pe TikTok și, destul de previzibil, a ajuns direct în fruntea clasamentelor din Marea Britanie.

Viralizarea constă în permisiunea acordată utilizatorilor de TikTok de a prelua melodia și de a o folosi drept fundal muzical pentru noi creații video – principalul mijloc prin care platforma a crescut notorietatea artiștilor, circulând muzica lor.

"Reacția comunității a fost incredibilă, Ed ridicând ștacheta din punct de vedere creativ în ceea ce privește modul în care artiștii se pot conecta cu fanii. Faptul că single-ul a ajuns pe locul 1 în topurile oficiale din Marea Britanie în prima săptămână este o dovadă în acest sens și este un privilegiu să facem parte din călătoria lui Ed, care împărtășește cu lumea această melodie profundă", a declarat Lucy Benbow, Label Partnerships Manager la TikTok, pentru Euronews Culture.

În contact direct cu publicul

"Pe TikTok, artiștii pot dialoga direct cu fanii, pot împărtăși informații din culisele vieții lor, pot face duet cu creatorii de conținut și pot lansa muzică nouă. Succesul produsului digital se reflectă în creațiile video ale fanilor, care creează noi tendințe sau își creează propriile remixuri, ceea ce, la rândul lor, stimulează explorarea muzicii și succesul în afara platformei", a mai explicat aceasta.

Ed Sheeran nu este prima vedetă care își crește popularitatea prin intermediul TikTok.

Sam Ryder, muzicianul care a reprezentat Marea Britanie în 2022 la Eurovision, și-a început cariera muzicală făcând coveruri pe platformă. Când alți artiști, precum Alicia Keys, i-au descoperit videoclipurile și au postat duete, profilul său a devenit foarte popular, iar Ryder a obținut un contract cu o casă de distribuție și și-a asigurat un loc la concursul Eurovision.

TikTok - esențial pentru succesul unor artiști

De la eroii indie Wet Leg la RAYE, noua senzație pop, o mulțime de alți artiști noi au spus că TikTokeste esențial pentru succesul carierei lor.

Așadar, în timp ce platforma se poate confrunta cu mai multă atenție și nenumărate îngrădiri din partea spectrului politic, importanța sa în cadrul industriei muzicale devine din ce în ce mai greu de ignorat, iar orice modificare legislativă a felului în care funcționează TikTok în Europa nu va afecta doar videoclipurile prostești vizionate de adolescenți, ci și peisajul contemporan al industriei muzicale mainstream.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE