Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Economie la căldură, gaze și chiar alimente de bază. Cum suportă românii cheltuielile tot mai mari

Publicat de: Euronews

Viața devine tot mai scumpă în România, pe măsură ce temperaturile scad. Costurile pentru încălzirea locuințelor cresc, fie că vorbim despre încălzirea cu lemne, gaz ori energie electrică. La fel și prețurile pentru alimentele de bază, chiar dacă inflația pentru luna noiembrie a scăzut puțin. 

Produsele alimentare s-au scumpit cu 21%

Cristian locuiește în Timișoara și are doi copii. Cheltuielile familiei într-o singură lună sunt între 3.000 - 4.000 de lei.

„Scăderea inflației poate numai în presă s-a auzit, noi n-am simțit-o, sigur. Salariile, veniturile n-au crescut în rest și trebuie cumpărate cam aceleași lucruri, cu o sumă cu poate chiar 50% mai mare,” a spus Cristian.

Cele mai mari scumpiri din octombrie au fost la zahăr, ulei și ouă. Față de aceeași perioadă a anului trecut, mărfurile nealimentare s-au majorat cu peste 14%, produsele alimentare cu aproape 21%.  Ca să facă față scumpirilor, Cristian a fost nevoit să găsească soluții.

„Când prindem ofertă, luăm mai multe și ținem ori în congelator, ori în pod. Căutăm, vânăm oferte, mult mai des decât înainte, legat de alimente. Prețurile sunt mari,” a explicat Cristian.

Dependența de gazele rusești

Inflația înregistrată în România în urmă cu un an era de sub 8%, iar acum a atins 15,3%. Atila locuiește într-o casă încălzită cu o centrală pe gaz. Spune că a trebuit să facă multe schimbări ca să fie sigur că va avea bani să-și plătească factura la încălzire. 

„Am redus de la 23 de grade termostatele la 20 de grade,” a declarat Atila.

În privința pragurilor de consum pentru energia electrică, bărbatul spune că cel puțin în cazul familiei sale nu sunt de mare ajutor.

„Niciun avantaj! Foarte puțini consumatori consumă de la 1 la 100 de kilowati. Majoritatea consumă până la 255 sau 300 de kilowati oră,” a explicat Atila.

În prezent, prețul cel mai scăzut la electricitate, de 68 de bani pe kw, este plătit de cei care consumă maximum 100 de kw pe luna. Pentru un consum de până în 255 de kw lunar se achita 80 de bani, respectiv un leu și 30 de bani pentru cei care depășesc pragurile menționate.

Dependența de gazele rusești și inflația vor avea efecte puternice asupra economiei de pe continent. Deși pentru anul acesta este prevăzută o creștere economică în  Uniunea Europeană mai mare decât cea estimată, previziunile pentru anul viitor arată o scădere puternică față de 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE