Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mugur Isărescu: Să dăm timp românilor să se obișnuiască cu noile rate. Prognoza de inflație, majorată

Publicat de: Mirabela Vasile

UPDATE: Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Mugur Isărescu a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

„Am venit cu rata de politică monetară, treptat, fără mișcări brutale, în sus, ne-am apropiat în prezent de grupul țărilor Cehia și Polonia, dar nu ne comparăm cu Ungaria, pentru că ei trebuie să facă față unei crize valutare. Credem că a fost o abordare mai bună. Am utilizat și celelalte trei instrumente de politică monetară.

O economie se conduce și cu frână, și cu accelerație, dar depinde cum folosești dozajul. Uneori este mai important decât instrumentul. Am mers gradual și am mai urmărit un scop, să dăm timp celor cu credite în lei să se obișnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă și faptul că perioada dobânzilor negative este ceva depășit și că lumea intră într-un alt normal și trebuie să ne obișnuim cu el“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Criza energetică a dus la o creștere a prețurilor mult mai accelerată decât au anticipat specialiștii de la BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu speră că o eventuală plafonare a prețului energiei și gazelor va avea în cele din urmă un efect pozitiv asupra indicelui prețului de consum.

„Urmează să vedem dacă o eventuală plafonare de bază în echilibrul piețelor la energie electrică, la gaze naturale sau la țiței va avea efecte pozitive asupra indicelui prețurilor de consum. La prețurile materiilor prime avem date care arată o anumită stabilizare a cotațiilor. La sfârșitul acestui an vedem o inflație mai mare decât în prezent, în jur de 16%”, a spus Isărescu.

Banca Naţională a României menţiona, săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024.

În octombrie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32%, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna august, guvernatorul BNR anunţa că prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an este estimată la 13,9%, iar pentru finalul lui 2023 la 7,5%.

Inflaţia anuală a coborât la 15,32%, în octombrie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, deși preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3%. Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 – octombrie 2021) este 12,4%”, se spune în comunicatul INS citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE