„Totul este luminos” de Crăciun – cel puțin asta spune cea mai faimoasă melodie de Crăciun din Germania, „Stille Nacht”.
Dar ar putea un Crăciun mai slab luminos să fie de fapt o variantă mai bună în acest an, din cauza faptului că Europa se luptă cu facturile la energie și există penuria de gaz?
Un grup de activiști ai mediului din Germania cred că da. Deutsche Umwelthilfe a cerut guvernului să îndemne cetățenii să-și stingă luminile de Crăciun pentru a economisi energie, deoarece Rusia ține strâns controlul aprovizionării cu gaze naturale.
Guvernul german a introdus deja mai multe măsuri pentru economisirea energiei în această iarnă, printre care scăderea temperaturii maxime a camerei în clădirile publice și stingerea luminilor monumentelor capitalei. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste reguli nu se aplică cetățenilor individuali.
Pe măsură ce se apropie Crăciunul, problema energiei consumate pentru celebrele piețe și decorațiuni de Crăciun ale țării a fost pusă deja în discuție.
„O atmosferă festivă nu include orgii de lumină”
Deutsche Umwelthilfe (DUH), care este o organizație non-profit independentă din punct de vedere politic, care pledează pentru protecția mediului și un stil de viață durabil în ultimii 40 de ani, spune că luminile de Crăciun din case, apartamente și orașe ar trebui să fie excluse anul acesta.
„Nu cerem ca piețele de Crăciun să fie anulate”, clarifică Jürgen Resch, director general federal DUH, pentru Euronews.
"Acestea pot și ar trebui să aibă loc și în acest an. Dar o atmosferă festivă nu include orgii de lumină și iluminare ca în anii anteriori", adaugă el.
Resch sugerează că reducerea luminii de Crăciun în acest an ar putea duce și la o sărbătoare mai atentă.
„Este probabil să apară un fenomen contemplativ dacă [suntem mai selectivi cu decorațiunile noastre] în această perioadă specială a anului.
În Elveția, mai multe lanțuri de magazine universale au decis să renunțe la iluminatul special de Crăciun pentru clădirile lor – un exemplu și pentru Germania”, a spus el.
Potrivit Resch, gospodăriile au folosit cu șase la sută mai multă energie electrică pentru iluminatul de Crăciun decât în anul precedent, în total 623 de milioane de kWh consumați - cât consumul anual al unui oraș cu 400.000 de locuitori.
În ce locuri va mai fi limitarea luminițelor de Crăciun
Alte orașe din țări precum Spania și Portugalia s-au arătat interesate pentru a stinge sau limita luminile de Crăciun în acest an.
Primarul din Alicante, Spania a lansat o propunere ca toate municipalitățile din Valencia să stingă 20% din luminile de Crăciun în acest an.
Săptămâna aceasta, guvernul portughez a publicat linii directoare care recomandă ca luminile de Crăciun să fie aprinse numai între orele 18:00 și miezul nopții, între 6 decembrie și 6 ianuarie.