Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza gazelor se adâncește. Reacțiile actorilor politici, după ce Rusia a redus la maximum livrările prin Nord Stream 1

Criza gazelor se adâncește în Europa, după ce Rusia a anunțat că va reduce și mai mult livrările, începând de mâine. Pe de altă parte, oficiali europeni acuză Moscova că încalcă deliberat contractele și că a pornit un adevărat război comercial cu UE.

Concernul rus Gazprom a anunțat că va reduce la jumătate livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, de la volumul zilnic de 67 de milioane de metri cubi, până la 33 de milioane de metri cubi. Se întâmplă la doar câteva zile de la repunerea în funcțiune a gazoductului, care a fost oprit timp de zece zile, până pe 21 iulie. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avut o reacție destul de dură la anunțul Gazprom și a spus că nu există niciun motiv tehnic pentru reducerea volumului de gaze. El l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că face un joc duplicitar.

„Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăților noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată", a spus oficialul german, citat de Agerpres.

Mai mult, oficialii europeni spun că țările UE ar trebui să fie pregătite chiar și pentru o eventuală întrerupere completă a livrărilor din Rusia. În aceste condiții, la nivelul Uniunii Europene se discută un plan de reducere a consumului pentru a face față crizei.  

„Trebuie să fim pregătiți pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de către Rusia, în orice moment. Știm că nu există niciun motiv tehnic pentru a face acest lucru. Este un pas motivat politic și trebuie să fim pregătiți pentru asta și tocmai din acest motiv reducerea preventivă a cererii noastre de gaz este o strategie înțeleaptă”, spune Kadri Simson, Comisarul European pentru Energie.

Pe de altă parte, Moscova spune că își respectă contractele și că de vină ar fi UE care, prin sancțiunile aplicate, nu permite deservirea tehnică a echipamentului necesar pentru exportul gazelor prin Nord Stream1.

„Gazprom întotdeauna și-a îndeplinit, își îndeplinește și intenționează să-și îndeplinească angajamentele luate”, spune Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Gazoductul Nord Stream 1 este una dintre principalele rute de aprovizionare cu gaze naturale a țărilor europene, mai ales după începutul războiului din Ucraina și reducerea livrărilor prin conductele țării asediate. Capacitatea Nord Stream este de 167 de milioane de metri cubi pe zi. Acum, conducta este utilizată la 40% din capacitate, iar după limitarea și mai mult a livrărilor nivelul de utilizare a gazoductului va fi de numai 20%. În aceste condiții, mai multe țări europene se confruntă cu incapacitatea de a-și suplimenta, în timp util, rezervele necesare pentru perioada rece a anului. Prin urmare, în ultimele zile, au fost semnate o serie de acorduri privind creșterea importului de gaze naturale din Azerbaidjan, dar și din Algeria.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE