Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul gazelor în Europa, în creștere după ce Rusia a oprit livrările prin Nord Stream

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Prețul gazelor în Europa a crescut luni cu 30%, după ce Rusia a anunțat că livrările prin gazoductul Nord Stream au fost oprite pe termen nelimitat. Decizia Moscovei a generat temeri privind raționalizare gazelor în această iarnă în Uniunea Europeană.

Cotațiile au urcat la 272 de euro pentru un Megawatt oră (MWh) la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa. De asemenea, cotațiile pentru luna viitoare au crescut cu 23%, ajungând la 256 de euro pentru un Megawatt oră, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Unii analiști estimează că prețul gazelor se va menține ridicat în septembrie, după ce începerea lucrărilor de mentenanță la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia. Cotațiile au atins un nivel record de aproape 335 de euro pentru un megawatt oră în primăvară.

Rusia ar fi trebuit să reia sâmbătă livrările prin gazoductul Nord Stream, însă nu a respectat termenul, dând vina pe scurgerile de ulei depistate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

Hotătârea a coincis cu anunţul statelor G7 care iau în calcul un plan privind aplicarea unui plafon de preț la nivel global pentru produsele petroliere provenite din Rusia începând din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie.

Creșterea prețului la gaze și energie a forțat industriile mari consumatoare, precum producătorii de îngrășăminte și aluminiu, să-și diminueze producția. În acest context, Guvernele statele UE au fost nevoie să pompeze miliarde de euro în scheme de sprijinire a gospodăriilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE