Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plafonarea prețului gazului, discutată de miniștrii Energiei din UE după ce Rusia a redus livrările de gaze

Miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene vor discuta despre variantele pentru a ține sub control creșterea prețurilor. Printre opțiuni s-ar putea număra o plafonare a prețului gazului, precum și linii de credit de urgență pentru operatorii din domeniul energiei.

Măsurile propuse se regăsesc într-un document elaborat de Cehia, țară care asigură președinția semestrială a Uniunii Europene, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Reuniunea miniștrilor Energiei din UE este programată să aibă loc vineri, 9 septembrie, pentru a discuta despre măsurile aplicate la nivelul blocului comunitar ca urmare a creșterii prețurilor gazelor și electricității. Majorările afectează atât cetățenii, cât și industria Europei, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

Documentul consultat de Reuters relevă faptul că oficialii UE iau în calcul plafonarea prețului gazului folosit pentru producția electricității sau eliminarea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE pentru stabilirea prețurilor electricității, conform Agerpres.

În plus, miniștrii Energiei vor lua în calcul oferirea urgentă a unui ”sprijin pan-european, sub forma unei linii de credit" pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei care se confruntă cu apeluri în marjă ridicate.

Suedia și Finlanda au anunțat că vor să ofere garanții de lichiditate de miliarde de euro companiilor din energie, în contextul preţurilor ridicate.

Comisia Europeană este instituția care elaborează propunerile și, cel mai probabil, va fi instituția care va anunța politicile de urgență ale UE.

Conform documentului, miniştrii Energiei din UE vor discuta posibila plafonare a limitelor marjei pe care o pot solicita bursele de energie, şi o suspendare temporară a pieţelor europene de instrumentele financiare derivate pe produse energetice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE