Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„E un blestem să fii părinte în Fâșia Gaza”. O retrospectivă asupra enclavei unde au fost uciși peste 3.600 de copii, în 25 de zile de război

Peste 3.600 de copii palestinieni și-au pierdut viața în primele 25 de zile ale războiului dintre Israel și Hamas, susține Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, potrivit Euronews.

Au pierit în bombardamente aeriene, rachete țintite greșit, explozii și clădiri care s-au făcut praf peste ei. Bebeluși, abia născuți, adolescenți cu aspirații, pasionați de citit, copii care credeau că vor fi în siguranță într-o biserică.

„Când casele sunt distruse, se prăbușesc pe capetele copiilor”, a spus scriitorul Adam al-Madhoun, în timp ce își consola fiica de patru ani internată într-o unitate medicală.

Imaginile cu copii scoși fără viață de sub dărâmături sau zvârcolindu-se prin spitale devin, parcă, o obișnuință, deși au dus la numeroase proteste în întreaga lume. Chiar și așa, unele sunt în continuare greu de privit. Printre fotografiile atacurilor recente e și cea a unui tată care urlă în timp ce își strânge la piept copilul mort.

Într-o alta, un băiețel, acoperit de sânge și de praf, se clatină printre ruine.

  • Un copil palestinian rănit într-un bombardament israelian primește tratament într-un spital din Deir al Balah, sudul Fâșiei Gaza, 3 noiembrie 2023

În enclava copleșită de violențe, însă, părinții suferă dintotdeauna.

„Este un blestem să fii părinte în Fâșia Gaza”, spune Ahmed Modawikh, un tâmplar în vârstă de 40 de ani din orașul Gaza, a cărui viață a fost dată peste cap de moartea fiicei sale în vârstă de opt ani, în timpul a cinci zile de luptă, în luna mai a acestui an.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursa foto: AP

Aproape jumătate dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza au sub 18 ani și, în mod tragic, dar poate deloc surprinzător, copiii reprezintă 40% dintre cei uciși până acum în conflictul cu Israelul. La 26 octombrie, peste 2.000 de copii în vârstă de 12 ani și sub 12 ani au fost declarați morți, dintre care 615 aveau trei ani sau mai puțin, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, transmite Euronews.

Potrivit organizației Salvați Copiii, au fost mai mulți minori uciși în trei săptămâni decât în ​​toate conflictele lumii din ultimii trei ani.

„Gaza a devenit un cimitir pentru mii de copii”, a precizat James Elder, purtătorul de cuvânt al UNICEF.

De cealaltă parte, Israelul acuză Hamas că folosește civilii pe post de scuturi umane și că sute de rachete trase de gruparea militantă au eșuat în interiorul Fâșiei, ucigând palestinieni. În timpul atacului din 7 octombrie produs în sudul Israelului, care a declanșat războiul actual, Hamas ar fi ucis peste 1.400 de persoane, printre care și bebeluși, au spus oficialii israelieni, deși nu au furnizat încă cifre exacte. Totodată, în jur de 30 de minori s-ar număra printre ostaticii duși în tunelurile de sub Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE