Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drona sub formă de șoim, invenția concepută pentru a alunga păsările din apropierea aeroporturilor

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

O echipă de cercetători olandezi a identificat o metodă inovatoare pentru a preveni întârzierea sau anularea zborurilor pe marile aeroporturi ale lumii din cauza păsărilor. Se numește RobotFalcon și este o dronă de ultimă generație, concepută sub forma unui șoim care va alunga stolurile din apropierea pistelor.

„RobotFalcon (șoimul robotic) este o soluție practică și etică pentru a alunga stolurilor de păsări, cu toate avantajele prădătorilor, însă fără limitările acestora”, au precizat reprezentanții Universității din Groningen, potrivit Euronews.com.

Experții speră ca acest „prădător” robotizat să patruleze pe pistele de aterizare din întreaga lume, în următorii ani.

În fiecare an, loviturile de păsări, coliziunea dintre înaripate și avioane, provoacă întârzierea zborurilor pe unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. La nivel mondial sunt înregistrate aproape 50.000 de lovituri de păsări anual, iar în cazul a 5% dintre cazuri sunt avariate aeronavele.

Industria de aviație civilă internațională este nevoită să suporte un cost de 1,39 miliarde de euro în fiecare an în cazul zborurilor întârziate din cauza păsărilor.

Experții olandezi speră ca RobotFalcon să poată preveni astfel de coliziuni. În prezent, oamenii de știință testează capacitatea prototipului de dronă de a alunga corvidele, pescărușii, sturzii și păsările de câmp. Această dronă ar putea fi folosită în mod eficient pentru a alunga păsările în zonele în care ar putea distruge recoltele agricole.

Acest șoim robotizat va fi „un instrument valoros din dotarea” controlorilor de trafic aerian, mai spun cercetătorii olandezi.

Loviturile de păsări pot provoca moartea, însă astfel de cazuri sunt rare. De exemplu, a fost înregistrat un singur incident fatal la un miliard de ore de zbor. În schimb, fenomenul este considerat unul periculos, notează sursa citată.

În 2009, piloții unui avion de tip Airbus A320 au fost nevoiți să aterizeze forțat în râul Hudson, după ce aparatul de zbor a fost lovit de păsări. Aterizarea avionului în care au supraviețuit toți cei 155 de oameni a fost catalogată „miracolul din râul Hudson”, accidentul aviatic fiind o sursă de inspirație și pentru un film cu actorul Tom Hanks în rolul principal.

De asemenea, în 2019, un avion al companiei aeriene Ural Airlines s-a prăbușit într-un lan de porumb, în urma coliziunii cu un stol de păsări. Cei 74 de pasageri aflați la bord au fost răniți grav.

Ce faci când zborul are întârziere din cauza păsărilor

Potrivit directivelor europene privind zborurile întârziate, companiile aeriene nu sunt obligate să plătească pasagerilor despăgubiri decât în cazul tergiversărilor provocate „în circumstanțe extraordinare care nu ar fi putut fi evitate chiar dacă au fost luate toate măsurile rezonabile”.

Din păcate pentru pasageri, loviturile de păsări au fost încadrate drept „circumstanțe extraordinare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE