Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drepturile femeilor din Afganistan, o utopie. Guvernul taliban interzice educația fetelor de peste șase ani

La aproape un an de la retragerea Statelor Unite din Afganistan, regimul taliban a interzis femeilor drepturi fundamentale precum educația, libertatea de a ieși pe stradă neînsoțite sau cu fața neacoperită sau dreptul de a se implica în politică și alte libertăți economice, sociale și culturale. Organizația Națiunilor Unite a tras, recent, un nou semnal de alarmă privind situația femeilor din Afganistan, unicul stat din lume care interzice educația fetelor, după împlinirea vârstei de șase ani.

Drepturile femeilor din Afganistan, care erau considerate cândva amenințate, acum pur și simplu au dispărut, potrivit reprezentantului ONU în țara controlată de talibani. Alison Davidian a spus că tot progresul obținut în ceea ce privește egalitatea de gen și drepturile femeilor, a fost anulat în doar câteva luni.

„Afganistanul este singura țară din lume în care fetelor le este interzis să meargă la liceu. Femeilor le este interzis să lucreze în afara casei, cu excepția câtorva sectoare și munci specifice. Nu există femei în Cabinet și nu există Ministerul Afacerilor Femeii. S-a înlăturat efectiv dreptul femeilor de a participa în politică”, spune Alison Davidian, reprezentanta femeilor din Afganistan la ONU.

În urmă cu un an, forțele americane și ale NATO s-au retras din Afganistan și imediat puterea a fost preluată de un guvern taliban. Liderii acestuia au promis un guvern incluziv, dar acea promisiune nu a fost îndeplinită.

„Femeilor li se cere să aibă un însoțitor masculin, atunci când călătoresc mai mult de 78 de kilometri și, de asemenea, trebuie să își acopere fața în public. Combinate, aceste restricții limitează capacitatea femeilor de a-și câștiga existența, de a avea acces la servicii de sănătate și educație, de a scăpa de situațiile de violență și de a-și exercita drepturile”, spune Alison Davidian, reprezentanta femeilor din Afganistan la ONU.

ONU spune că situația este un semnal de alarmă pentru lume cu privire la cât de fragile pot fi drepturile de gen. Talibanii se pregătesc să marcheze un an de la preluarea puterii. Cu toate acestea, nicio țară nu a recunoscut, încă, guvernul de la Kabul, în special din cauza preocupărilor legate de drepturile omului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE