Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afganistan: Prezentatoare de la mai multe televiziuni au sfidat ordinul talibanilor de a-şi acoperi feţele

Prezentatoarele principalelor canale de televiziune afgane au apărut în cele din urmă pe post cu chipul acoperit duminică, la o zi după ce au sfidat ordinul talibanilor în acest sens, potrivit Agerpres.

După revenirea lor la putere anul trecut, talibanii au impus o serie de restricţii dure societăţii civile, dintre care o mare parte vizează limitarea drepturilor femeilor.

Liderul suprem al al talibanilor a emis un ordin potrivit căruia femeile trebuie să se acopere cu totul în public

La începutul lunii, liderul suprem al al talibanilor a emis un ordin potrivit căruia femeile trebuie să se acopere cu totul în public, inclusiv chipul, ideal cu burqa tradiţională.

Anterior, era suficient un văl care să acopere părul.

Temutul Minister afgan al promovării virtuţii şi prevenirii viciului le-a ordonat prezentatoarelor de televiziune să se conformeze până sâmbătă.

Dar jurnalistele au ales să nu respecte acest ordin sâmbătă, intrând în direct fără a-şi acoperi chipul.

Duminică însă ele au decis să se supună ordinului, acoperindu-şi chipul cu burqa tradiţională care lăsa să li se vadă doar ochii pe canalele TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV şi 1TV.

„Noi am rezistat şi eram împotriva portului vălului integral, dar TOLOnews a suferit presiuni, talibanii au spus că oricărei prezentatoare care apare pe ecran fără a-şi acoperi chipul trebuie să i se încredinţeze un alt post”, a declarat pentru AFP Sonia Niazi, o prezentatoare a TOLOnews.

Mohammad Sadeq Akif Mohajir, purtător de cuvânt al Ministerului promovării virtuţii şi al prevenirii viciului, a declarat că autorităţile nu aveau intenţia de a le forţa pe prezentatoare să renunţe la posturile lor.

„Suntem fericiţi că posturile şi-au exercitat corect responsabilitatea", a comentat el

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE