Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii care cultivă opiu în Afganistan își vând marfa direct în stradă. Deși autoritățile talibane au început o campanie pentru interzicerea cultivării și producerii opiului, locuitorii provinciei Helmad ignoră toate interdicțiile și continuă comerțul pentru a câștiga bani să-și întrețină familiile.

Piața locală de la periferia orașului Musa Quala este înțesată de fermieri care vând opiu în pungi mari de plastic. În funcție de puritate, prețul unui kilogram de opiu se cifrează între 70 și 120 de dolari americani. Fermierii spun că această piață este un loc bun ca să-și plaseze marfa care le asigură bani pentru traiul zilnic.

Mir Ahmad, fermier și comerciant de opiu: „Oamenii vând opiul pe care îl au în casă. Nu este mâncare, dar pentru că îl comercializează, oamenii pot câștiga ceva bani ca să-și hrănească familiile”.

Provincia Helmad este centrul traficului din Afganistan, cu 62% din totalul culturilor de opiu, potrivit unui studiu al Națiunilor Unite. Unul dintre comercianții care își așteaptă clienții spune că se teme că și tranzacțiile cu opiu vor fi în curând interzise de autoritățile talibane.

În timpul insurgenței, talibanii au profitat de pe urma comerțului cu opiu, prin taxarea traficanților. A fost o practică generalizată în toate domeniile pe care le controlau. După întoarcerea la putere din luna august a anului trecut, talibanii au luat măsuri pentru eliminarea cultivării și vânzării drogului, iar acum neagă existența acestui trafic.

Mawlawi Abdul Ahad Fazli, șeful taliban al districtului Musa Qala: Dacă cineva vinde câteva kilograme de opiu pe care le au acasă, noi nu știm nimic despre asta. Dar noi nu permitem nimănui să comercializeze opiu în piețe.

Producția de opiu din Aganistan a crescut constant. Anul trecut, au fost cultivate 177 de mii de hectare, suficient pentru a produce 650 de tone de heroină, potrivit estimărilor Națiunilor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE