Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Dosar penal pentru distrugere din culpă după incendiul din nordul Bucureștiului

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Poliția a deschis dosar penal pentru distrugere din culpă în urma incendiului izbucnit la blocul din Cartierul Francez din Capitală. Din cauza străzilor înguste și în special a mașinilor parcate, autospecialele au reușit cu greu să se apropie de clădire. Pompierii au fost nevoiți să se urce pe clădirile vecine. Edilul Sectorului 1 a cerut verificări privind felul în care s-a construit în zonă.

„În urma verificărilor efectuate, la data de 12 octombrie 2022, polițiștii Secției 2 au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”, a anunțat Poliția Municipiului București.

De asemenea, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a precizat că a verificat documentațiile de urbanism emise în cazul construcției fostului hotel Persepolis, transformat în prezent în bloc de locuințe, din Cartierul Francez.

„Am constatat o serie de ilegalități în aceste acte oficiale și arată, încă o dată, sistemul corupt care a guvernat Primăria Sectorului 1 în timpul fostelor administrații. În acest caz, voi sesiza Parchetul pentru ca toți care au permis intrarea în legalitate a acestei construcții și au încălcat norme esențiale ale legislației de urbanism”, a afirmat Clotilde Armand într-un mesaj pe Facebook.

Clotilde Armand susține că fosta administrație a lui Daniel Tudorache că a aprobat intrarea în legalitate pentru clădirea cu nereguli

Mai mult, edilul Sectorului 1 a menționat că ”demolarea construcțiilor ilegale din acest caz a fost trenată în instanță” și a acuzat fosta administrație, condusă de Daniel Tudorache, că a semnat intrarea în legalitate în cazul acestui imobil.

  • 7 iunie 2012: Poliția Locală Sector 1 a constatat că societatea Persepolis Development, administrată de Manochehr Saadati Sohi ridicase două etaje ale imobilului (etajele 3 și 4) fără autorizație de construcție, stadiul lucrărilor fiind de 100% finalizate! Regimul de înălțime prevăzut de PUG pentru această zonă unde este amplasat imobilul era de maxim P+2. Poliția Locală Sector 1 a cerut judecătorilor să oblige firma să desființeze construcțiile realizate nelegal.
  • 26 iunie 2013: Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea și a obligat societatea să demoleze construcțiile efectuate fără autorizație de construire. Cu recurs.
  • 28 septembrie 2017- Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a eliberat Certificatul de Urbanism 1650/142/M/31748 pentru obținere a autorizației de construire pentru intrarea în legalitate.
  • 1 februarie 2019: Tribunalul București a respins recursul și a menținut decizia de demolare. Cu apel.
  • 23 octombrie 2019: Fostul viceprimar al Sectorului 1, Daniela Popa, a semnat autorizația de construire 528/31/V/16739 pentru intrarea în legalitate pentru imobil cu S+P+4E+M (5r).
  • 8 noiembrie 2019, ora 08.00: Persepolis Development a început execuția lucrărilor.
  • 9 noiembrie 2019, ora 10.00: Persepolis Development a încheiat execuția lucrărilor.
  • 20 septembrie 2020: Curtea de Apel București a schimbat total sentința și a respins cererea de demolare, după ce a constatat că tot ce s-a construit nelegal a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 prin emiterea autorizației de construire.

Incendiu într-un bloc de pe Șoseaua Nordului din Capitală. Opt apartamente s-au făcut scrum

Incendiul a izbucnit marți seara, în jurul orei 19, la un apartament tip penthouse, de pe Șoseaua Nordului. Lemnul folosit în construcție a întețit flăcările care au mistuit acoperișul blocului pe o suprafață de o mie de metri pătrați. Toate cele opt apartamente aflate la mansardă au fost distruse.

Misiunea pompierilor a fost dificilă din cauza străzilor înguste și aglomerate. Singura cale de acces era prin spate, pe străduțe cu mașini parcate pe ambele părți.

Proprietarii au fost nevoiți să le mute ca să facă loc autospecialelor. Chiar și așa, din cauza spațiului îngust, autospecialele au intervenit pe rând. Pompierii s-au urcat pe acoperișurile clădirilor vecine ca să stingă flăcările.

„Intervenția a fost destul de riscantă și periculoasă inclusiv pentru echipajele de intervenție”, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Locuitorii cartierul, deși unul exclusivist, sunt și ei nemulțumiți de felul în care a fost proiectat complexul imobiliar.

„Aici s-a construit fără minte, fără cap, uitați-vă și dumneavoastră, singurul trotuar de 40 de centimetri, puteți să-l filmați, e posibil așa ceva, cum să treacă unul pe lângă altul, cine a dat aviz e un om nebun. Au intrat cu gardul în trotuar, au ocupat trotuarul”, a afirmat Dumitru Dragomir.

Imobilul cuprins de flăcări este fostul hotel Persepolis, transformat într-un complex de locuințe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE