Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a arestat opt suspecți în cazul exploziei de pe Podul Crimeei. Pe cine dă vina FSB pentru „atacul terorist”

Serviciul federal de securitate rus (FSB), succesorul KGB-ului, a stabilit că organizatorul „atacului terorist” asupra podului Kerci, ce face legătura între peninsula Crimeea şi Rusia, este Kiril Budanov, șeful serviciului ucrainean de informații al Ministerului Apărării. De asemenea, au fost arestate opt persoane - cinci ruşi şi trei cetăţeni din Ucraina şi Armenia - suspectate de implicare în organizarea exploziei.

„FSB și comisia de investigație au stabilit că organizatorul atacului terorist asupra Podului Crimeei a fost principalul serviciu de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, directorul acestuia, Kiril Budanov, angajați și agenți ai acestuia”, se arată într-un comunicat al FSB, citat de agenția rusă TASS.

Serviciul secret rusesc a mai precizat că a arestat opt complici acuzați de pregătirea atacului.

”Pentru moment, în cadrul dosarului penal, au fost arestați cinci cetățeni din Rusia, trei din Ucraina și unul din Armenia”, a mai precizat FSB.

Potrivit sursei citate, explozibilul a fost ascuns în cutii de ''role de film'' trimise în luna august din portul ucrainean Odesa, care ulterior au tranzitat Bulgaria, Georgia şi Armenia înainte de a intra în Rusia.

„Dispozitivul explozibil a fost ascuns în role de film pe 22 de paleți cu o masă totală de 22.770 de kilograme, iar la începutul lunii august a fost trimis din portul Odessa în orașul bulgar Ruse”, au mai precizat autoritățile ruse.

Ucraina reacționează după acuzațiile Rusiei

Kievul a calificat miercuri drept un "nonsens" investigaţia Rusiei asupra exploziei care a avut loc săptămâna trecută şi care a avariat grav podul Kerci, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile de informaţii ucrainene de această explozie, iar miercuri dimineaţa Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat că a arestat cinci cetăţeni ruşi şi trei cetăţeni ai Ucrainei şi Armeniei în legătură cu această explozie.

"Întreaga activitate a FSB şi a Comitetului de Investigaţii (rus) este un nonsens", a declarat pentru radioul public Suspilne purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Ucrainei, Andrii Iusov, atunci când a fost întrebat despre acuzaţiile Moscovei cu privire la explozia de pe Podul Kerci.

Iusov a catalogat FSB şi Comitetul de Investigaţii drept "structuri false care servesc regimul Putin, astfel că noi cu siguranţă nu vom comenta asupra afirmaţiilor lor".

Explozia a distrus o parte a podului lung de 19 kilometri, ceea ce a dus la oprirea temporară a traficul rutier. De asemenea, au fost distruse mai multe vagoane-cisterne cu combustibil care urmau să ajungă în Crimeea.

Podul Kerci a fost inaugurat de președintele rus Vladimir Putin în 2018 și devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania sa militară contra Ucrainei. Liderul de la Kremlin a ordonat lovituri ''masive'' cu rachete cu rază lungă de acţiune după ce a acuzat Kievul că este vinovat pentru explozia survenită sâmbătă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE