Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scurgere detectată la oleoductul rusesc care alimentează Europa cu petrol

Operatorul polonez PERN a detectat o scurgere la o conductă din sistemul Druzhba, care transportă petrol din Rusia către Europa, un eveniment care va spori îngrijorările legate de securitatea energetică a Europei după scurgerea de gaze Nord Stream.

Nu se cunosc cauzele scurgerii

Descoperirea scurgerii, pe care PERN a declarat că a găsit-o marți seară, vine în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică severă în urma invaziei Moscovei în Ucraina, care a întrerupt livrările de gaze în cadrul unei dispute continue.

PERN a declarat că în acest moment nu se cunosc cauzele scurgerii. Aceasta a fost detectată într-o secțiune a conductei, la aproximativ 70 de kilometri de orașul Plock din centrul Poloniei.

Oleoductul Druzhba, al cărui nume înseamnă „prietenie” în limba rusă, este unul dintre cele mai mari din lume, furnizând petrol rusesc către o mare parte din Europa Centrală, inclusiv Germania, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Austria. Cea de-a doua linie a conductei, precum și alte elemente ale infrastructurii PERN, funcționau în mod normal, a precizat PERN.

„În acest moment, toate serviciile PERN (tehnic, operațional, pompierii interni și protecția mediului) acționează în conformitate cu algoritmii prevăzuți pentru acest tip de situație”, a precizat operatorul.

Un purtător de cuvânt al operatorului ceh de conducte MERO a declarat că nu a observat nicio modificare a fluxurilor către Republica Cehă. Scurgerea din gazoductele submarine Nord Stream 1 și 2 a fost pusă pe seama sabotajului atât de Occident, cât și de Rusia. Nu a fost imediat clar cât de semnificativă a fost scurgerea din conducta Druzhba.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE