Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump trebuie să plătească o sumă astronomică scriitoarei E. Jean Carroll, pentru defăimare: 83,3 de milioane de dolari

Donald Trump a fost condamnat, vineri, de un tribunal civil din New York să plătească 83,3 milioane de dolari scriitoarei E. Jean Carroll pentru că a defăimat-o, pe fondul unor acuzaţii de viol din anii 1990, scrie AFP, citată de Agerpres.

În vârstă de 80 de ani, Elizabeth Jean Carroll e o fostă editorialistă la ediţia americană a revistei Elle, care l-a acuzat pe Trump de viol în 1996 într-un cabină de probă a unui magazin universal din New York.

Donald Trump, condamnat să-i plătească 83,3 de milioane de dolari scriitoarei E. Jean Carroll pentru defăimare

Juriul, format din șapte bărbați și două femei, a avut nevoie de mai puțin de trei ore pentru a ajunge la verdict. Fostul preşedinte al Statelor Unite, în campanie pentru a fi reales, a denunţat imediat pe reţeaua socială Truth Social o condamnare „ridicolă” şi a promis că va face recurs.

Alina Habba, avocata lui Donald Trump: „Vom anula acest juriu ridicol. Și vreau doar să vă reamintesc un lucru: voi continua, alături de președintele Trump, să lupt pentru dreptul la liberă exprimare al tuturor, conform Primului Amendament. Oricine are dreptul de a se apăra atunci când este acuzat pe nedrept și de a putea spune: Nu sunt vinovat”.

Trump a denunţat încă o dată „o vânătoare de vrăjitoare condusă de Biden împotriva (lui) şi a Partidului Republican”. Suma de peste 83 de milioane de dolari, decisă de un juriu popular, include în special 65 de milioane de dolari daune „punitive”.

Juraţii au recunoscut intenţia de a „răni” a lui Trump, deja găsit responsabil de judecător pentru remarci defăimătoare împotriva lui Jean E. Carroll, care a cerut despăgubiri de cel puţin 10 milioane de dolari pentru prejudicii morale şi profesionale.

Pe baza unei alte plângeri civile din 2022 pentru viol şi defăimare, Jean E. Carroll obţinuse în mai să fie găsit vinovat la civil de agresiune sexuală în urmă cu 28 de ani şi de comentarii defăimătoare făcute în 2022.

Trump a fost obligat atunci să plătească despăgubiri de cinci milioane de dolari.

Totalul a ceea ce trebuie să plătească după procesele din 2023 şi 2024 se ridică, aşadar, la peste 88 de milioane de dolari.

Acest al doilea proces, exclusiv pentru defăimare, a decurs dintr-o primă plângere civilă în 2019 şi a început pe 16 ianuarie, într-o atmosferă electrică, în prezenţa de cele mai multe ori a fostului locatar al Casei Albe care visează să se întoarcă acolo.

Pe lângă acest caz, patru procese penale îl aşteaptă pe fostul preşedinte al Statelor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE