Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Europa se pregătește să facă față problemelor de una singură dacă Trump revine la Casa Albă

Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat că Europa trebuie să fie pregătită să se descurce singură dacă Donald Trump va ajunge din nou la Casa Albă la sfârșitul acestui an.

"Dacă 2024 ne aduce din nou «America first», Europa va fi pe cont propriu mai mult ca oricând”, a avertizat el într-un discurs în Parlamentul European.

"Noi, ca europeni, nu ar trebui să ne temem de această perspectivă, ci ar trebui să o îmbrățișăm", a susținut el, afirmând că Europa trebuie să devină "mai puternică, mai suverană, mai autonomă".

Trump, marele favorit în alegeri

În Statele Unite, Trump este marele favorit pentru a câștiga nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile din 2024, după victoria din Iowa. Perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump la Casa Alba i-a alarmat pe oficialii din capitalele UE. Temerile sunt legate de faptul că Trump va perturba schimburile comerciale cu Europa și își va retrage sprijinul pentru eforturile de securitate din Europa, notează Politico.

De Croo este o figură-cheie în politica europeană în acest an, deoarece țara sa deține președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni - ceea ce le oferă diplomaților belgieni puterea de a stabili agendele în cadrul reuniunilor cruciale de la Bruxelles.

Thierry Breton, comisarul european al Franței, a dezvăluit recent că Trump a declarat în 2020 că SUA nu ar veni "niciodată" în ajutorul Europei dacă aceasta ar fi atacată.

În Germania, politicienii au reluat mesajul lui Merkel potrivit căruia Europa trebuie să fie capabilă să aibă grijă de ea însăși.

Trump este un om care "nu își ascunde disprețul său pentru democrație" și "amenință să devină din nou președinte. Europa trebuie să se concentreze pe ea însăși", a scris Katarina Barley, unul dintre vicepreședinții Parlamentului European din partea Partidului Social-Democrat din Germania, pe X.

"Guvernul german trebuie să se pregătească acum mai intens decât înainte pentru revenirea lui Trump la Casa Albă", a spus și parlamentarul german Norbert Röttgen într-un interviu pentru ziarul Tagesspiegel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE