Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump susține că el a ''întărit NATO'' în perioada în care s-a aflat la preşedinţia SUA

Fostul preşedinte american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie, a susţinut luni că el a "întărit NATO" în perioada în care s-a aflat la preşedinţia SUA, a consemnat dpa. Fostul lider de la Casa Albă a făcut această precizare pe fondul controversei create de o declaraţie a sa în sensul că ar permite Rusiei să atace statele membre ale Alianţei care nu-şi îndeplinesc angajamentele financiare.

"Eu am întărit NATO", a scris Trump, candidatul cu cele mai mari şanse la nominalizarea republicană, pe reţeaua Truth Social, al cărei co-fondator este.

"Când le-am spus celor 20 de ţări că nu-şi achită contribuţia pe care ar trebui să o plătească şi că dacă nu fac acest lucru nu vor beneficia de protecţia armatei SUA, au început să vină banii", a afirmat Trump.

"După atâţia ani în care SUA au plătit nota, a fost încântător. Dar acum, că nu mai sunt eu să le spun să plătească, iar au ajuns ca înainte", a conchis el.

Declarațiile controversate ale lui Trump

Sâmbătă, la un eveniment de campanie în Carolina de Sud, Trump a atenţionat că nu va "apăra" de Rusia ţările care nu respectă ţinta stabilită de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

"De fapt, i-aş încuraja să facă ce naiba vor", a spus Trump cu referire la Rusia, punând sub semnul întrebării angajamentul de apărare colectivă al Alianţei.

Nu este clar dacă Trump chiar a purtat vreodată o astfel de conversaţie cu un alt şef de stat, notează dpa.

Comentariile fostului preşedinte american au stârnit vâlvă în Europa, unde este încă vie amintirea scepticismului lui Trump faţă de Organizaţia Tratatului Nord-atlantic. În 2017, a creat controversă o altă afirmaţie a sa, când a calificat NATO ca fiind "depăşită", iar de mai multe ori în cursul preşedinţiei sale a denunţat faptul că SUA achită o cotă incorectă ca membră a alianţei militare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE