Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai puțin de jumătate dintre statele membre NATO cheltuie sub 2% din PIB pentru apărare. Cine alocă cele mai mari sume

Donald Trump a declarat în weekend că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care, în opinia sa, cheltuiesc prea puțin pentru apărare. Comentariile sale au șocat liderii politici de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Toate țările membre NATO contribuie la cheltuielile de funcționare ale organizației. Nu există însă o cotizație de membru pentru a rămâne în Alianță, așa că nu se poate vorbi despre o datorie. Totuși, statele membre se angajează să cheltuiască anual cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, cu scopul de a asigura pregătirea militară a Alianței și a descuraja un potențial atac asupra unui stat membru. Angajamentul acesta reprezintă însă doar o linie directoare, nu o cerință obligatorie, așa cum amintește The Washington Post.

11 state membre NATO investesc peste 2% din PIB pentru apărare

Anul trecut doar 11 state au atins sau au depășit acest obiectiv, potrivit statisticilor NATO. Majoritatea statelor care au cheltuit peste pragul de 2% fie au o graniță comună cu Rusia, fie se află în proximitatea războiului din Ucraina. Insinuarea lui Donald Trump potrivit căreia aceste state nu contribuie suficient de mult la cheltuielile privind apărarea lor este falsă.

Polonia - care împarte o parte din granița de nord cu exclava rusă Kaliningrad și o porțiune lungă din granița de sud-est cu Ucraina - a cheltuit anul trecut mai mult decât oricare al membru: 3,9% din PIB pentru apărare.

Statele Unite s-au clasat pe locul al doilea, cu 3,49%. Dar, în cifre brute, bugetul de 860 de miliarde de dolari al SUA pentru apărare este mai mult decât dublu față de cel al tuturor celorlalți aliați NATO la un loc.

Alte state membre care investesc mai mult de 2% din PIB-ul lor pentru apărare sunt Estonia, Lituania, Letoni, România, Ungaria, Grecia, Marea Britanie, Slovacia și, cel mai nou membru NATO, Finlanda, care a aderat la Alianță anul trecut.

Statele care nu se află în proximitatea Rusiei au cheltuit în general mai puțin de 2% din PIB - Germania, Italia și Canada - au cheltuit cu mult sub acest prag, deși au economii mari și PIB-uri de peste 1 trilion de dolari.

Aderarea Suediei la NATO

La începutul acestui an, Turcia a votat în favoarea aderării Suediei, după luni de amânare. În așteptarea ratificării Ungariei, Suedia ar trebui să adere la NATO în acest an, ca al 32-lea membru, și s-a angajat să investească 2,1% din PIB-ul său pentru apărare.

În urma declarațiilor lui Trump, cancelarul german Olaf Scholz s-a angajat să atingă obiectivul de 2%. "Este nevoie urgentă de acest lucru", a declarat Scholz. "Pentru că, oricât de dură ar fi această realitate, nu trăim în vremuri de pace".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE