Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump spune că se va preda joi autorităților din Georgia

Fostul președinte Donald Trump a declarat că se va preda joi autorităților din Georgia pentru a răspunde acuzațiilor în dosarul despre tentativa de răsturnare a rezultatelor alegerilor prezidențiale desfășurate în 2020.

"Vă vine să credeți? Voi merge joi la Atlanta, Georgia, pentru a fi ARESTAT", a scris Trump pe rețeaua sa de socializare luni seară, la câteva ore după ce cauțiunea sa a fost stabilită.

Aceasta va fi a patra arestare a lui Trump din aprilie, când a devenit primul fost președinte din istoria SUA care se confruntă cu acuzații. De atunci, Trump, care rămâne principalul candidat la nominalizarea republicană la președinție, a avut ceea ce a părut o procesiune nesfârșită de arestări și înfățișări în jurisdicții din întreaga țară. Aparițiile sale în New York, Florida și Washington, D.C., au atras o atenție mediatică enormă, elicopterele de știri urmărindu-i fiecare mișcare.

Cât costă cauțiunea pe care fostul președinte trebuie să o plătească?

Anunțul lui Trump a venit la câteva ore după ce avocații săi s-au întâlnit cu procurorii din Atlanta pentru a discuta detaliile eliberării sale pe cauțiune. Fostului președinte îi este interzis să intimideze coinculpații, martorii sau victimele în acest caz - inclusiv pe rețelele de socializare -, potrivit acordului de eliberare pe cauțiune semnat de procurorul districtual din comitatul Fulton, Fani Willis, avocații apărării lui Trump și judecătorul. Aceasta include în mod explicit "postările pe rețelele de socializare sau repostările unor postări" făcute de alții.

Trump a folosit în mod repetat rețelele de socializare pentru a ataca persoanele implicate în cazurile penale împotriva sa, în timp ce face campanie pentru a revendica Casa Albă în 2024.

Acordul îi interzice, de asemenea, fostului președinte să facă orice "amenințare directă sau indirectă de orice natură" împotriva martorilor sau co-inculpaților și să comunice în vreun fel despre faptele cazului cu aceștia, cu excepția avocaților.

Ordinul stabilește cauțiunea lui Trump pentru acuzația de "Racketeer Influenced and Corrupt Organizations" - sau RICO - la 80.000 de dolari și adaugă 10.000 de dolari pentru fiecare dintre celelalte 12 capete de acuzare cu care se confruntă. Cauțiunea este suma pe care inculpații trebuie să o plătească ca o formă de garanție pentru a se asigura că se prezintă la înfățișările solicitate în instanță.

Când va fi eliberat din arest?

Se așteaptă ca el să se predea la închisoarea din comitatul Fulton, care a fost mult timp afectată de probleme. Dar nu se așteaptă ca Trump să petreacă mult timp acolo.

Atunci când inculpații ajung în clădire, ei trec de obicei printr-un punct de control de securitate înainte de a se înregistra pentru înregistrarea oficială în hol. În timpul procesului de înregistrare, inculpații sunt de obicei fotografiați și li se iau amprentele digitale și li se cere să furnizeze anumite informații personale. Întrucât cauțiunea lui Trump a fost deja stabilită, acesta va fi eliberat din arest odată ce procesul de înregistrare se va încheia.

În aparițiile sale anterioare la o instanță din statul New York și la instanțele federale din Miami și Washington, Trump nu a fost încătușat în timp ce se afla în custodie. De asemenea, nu i s-a cerut să pozeze pentru o fotografie de identificare, oficialii folosind în schimb fotografii existente ale fostului președinte.

Oficialii din Georgia au declarat că Trump va fi tratat la fel ca și alte persoane acuzate de infracțiuni în statul lor.

Trump a fost inculpat săptămâna trecută în acest caz, alături de o serie de aliați, despre care procurorii spun că au conspirat pentru a submina voința alegătorilor într-o încercare disperată de a-l menține pe republican la Casa Albă după ce a pierdut în fața democratului Joe Biden.

Fostul președinte a negat orice abatere și caracterizează acest caz - și celelalte trei cu care se confruntă - ca fiind eforturi de a-i afecta campania prezidențială din 2024. El a folosit în mod regulat platforma sa Truth Social pentru a-i nominaliza pe procurori și pe alte persoane implicate în cazurile sale și pentru a continua să răspândească neadevăruri potrivit cărora alegerile din 2020 i-au fost furate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE